O fostă groapă de gunoi din SUA a fost transformată în cel mai mare parc fotovoltaic de acest gen din America de Nord

7 Decembrie 2022, 13:47
Redacţia PiataAuto.md
Energia regenerabilă, în diferitele forme ale sale, e într-un ritm accelerat de dezvoltate în SUA în prezent, iar noile proiecte se întreg în mărime, capacitate şi ingeniozitate. Acum o săptămână a fost finalizat un proiect major, prin care o fost groapă de gunoi din Mount Olive, New Jersey, a fost transformată în cel mai mare parc fotovoltaic de acest gen din America de Nord.
În acea groapă de gunoi se aruncau cândva, până în 1978, resturi industriale, ape de canalizaţie şi chiar gunoi chimic. Ulterior, groapa a fost izolată impermeabil şi astupată, dar terenul imens a rămas pustiu şi sterp, întrucât nu putea fi folosit pentru agricultură şi nici alte construcţii majore n-au apărut, investitorii ferindu-se de el, din motive lesne de înţeles, de peste 40 de ani încoace.
Într-un final, câteva companii s-au cooptat şi au propus autorităţilor locale să transforme acel teren într-un parc fotovoltaic, făcând astfel uz de el într-un mod util pentru toţi. Nu e prima groapă de gunoi astupată şi transformată în parc fotovoltaic, dar e cel mai mare proiect de acest gen din SUA. Astfel, pe terenul din Mount Olive s-au montat 56.000 panouri solare, iar întregul parc fotovoltaic a fost conectat la reţea săptămână trecută şi a început a furniza energie.
Puterea acestuia e de 25,6 MW, suficientă pentru a asigura energia a 4.000 case. Pentru a da o comparaţie, puterea hidrocentralei de la Dubăsari e 48 MW, iar a hidrocentralei de la Costeşti-Stânca, deţinută de Moldova şi România împreună, e de 30-32 MW, fiecare din cele două ţări făcând uz de 15-16 MW. Deci, e o putere semnificativă, mai ales dacă ar fi s-o comparăm cu o ţară precum Moldova.

Apropo, de curând noi am publicat un articol detailat, cu documentare avansată, despre soluţii realiste care pot asigura independenţa energetică a Republicii Moldova, indicând şi costurile la nivel de ţară, dar şi mulţi alţi parametri avansaţi. Dacă încă nu ai văzut acel articol, te invităm să-l explorezi în detaliu.
1
1,477
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!