(VIDEO) Cum arată o maşină electrică din 1982, care avea uscător de păr pentru încălzirea habitaclului

14 Decembrie 2022, 13:09
Redacţia PiataAuto.md
Azi asistăm la o întreagă avalanşă de modele electrice noi, premierele cărora par deja să fie majoritate în lumea auto a zilelor noastre, iar performanţele lor sunt tot mai impresionante, de la autonomie până putere şi număr de electromotoare, de la sistemele multimedia digitale de la bord până la tehnologii eficiente de încălzire a habitaclului, precum pompele de căldură. Dau au existat timpuri, când maşinile electrice erau încă nişte premiere izolate şi excentrice. O maşină creată în 1982, de exemplu, de o companie mică din Colorado, SUA, a încercat să producă o maşină compactă, electrică, iar un student la inginerie a descoperit-o acum şi arată lumii cât de bizară pare ea azi, când e descoperită şi condusă.
Maşina a fost creată de o companie pe nume Unique Mobility, fondată de John Gould. Acesta voia să fondeze un nou producător auto, explorând soluţii alternative de propulsie. Iar când, în 1979 a venit o nouă criză a petrolului ca urmare a revoluţiei din Iran şi a conflictelor din regiune ce au urmat, Unique Mobility a decis să dezvolte o maşină pur electrică. Tot în 1979, cei de la Unique Mobility au şi dezvăluit prima lor maşină — Electrek Uncar.
Maşina are un motor electric de 32 CP, preluat de la General Electric. El e cuplat la o cutie de viteze de 4 trepte, de pe un VW Fox. Motorul, însă, are regenerare inclusă de pe atunci, iar întregul sistem de controller-e a fost dezvoltat de un japonez, Shunjiro Ohba, care avea experienţă în ingineria locomotivelor electrice.
Bateriile maşinii sunt pe bază de plumb şi acid, întrucât la acea vreme era cam cel mai performant tip de baterie. Maşina foloseşte 16 baterii de 6V, majoritatea dintre care stau poziţionate pe mijloc, ascunse de un tunel central uriaş. Şi ideea era să poţi avea mai multe seturi de baterii, pe care să le schimbi seara şi să le pui la încărcare lentă, acasă, pe cele care le folosiseşi ziua, în timp ce pentru a doua zi maşina era pregătită cu un set complet încărcat. Un asemenea set ofere o autonomie de 160 km, însă doar dacă nu depăşeai viteza de 72 km/h. Viteza maximă promisă era de 120 km/h, dar proprietarii arareori atingeau măcar 105 km/h.
Pentru a avea încălzire în habitaclu, inginerii acestei mici companii au ales cea mai simplă soluţie, ca pe una care eşti obligat s-o mai adaugi la sfârşit şi nu vrei să mai depui efort pentru ea. Au cumpărat un uscător de păr Gillete şi l-au montat sub planşa de bord, iar acel uscător trimite aerul încălzit spre gurile de ventilare.
Aceste maşini costau 25.000 dolari la acea vreme, ceea ce raprotat la inflaţia de 40 de ani, ar însemna peste 80.000 dolari azi. Şi au fost produse doar 75 de exemplare, iar lista de curiozităţi cu care trebuiau să convieţuiască proprietarii e destul de mare.
Vezi totul în video-ul de mai jos, în care proprietarul actual şi studentul la inginerie, Declan, povesteşte în detaliu şi chiar conduce această maşină electrică din 1982.
0
4,340
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!