Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum înaintează un tractor articulat românesc TAF 690, produs la Reghin, pe zăpadă la munte

30 Decembrie 2022 - 09:58
Redacţia PiataAuto.md
Acum două săptămâni, publicam un articol despre tractoarele româneşti care se mai produc în zilele noastre la fabrica IRUM din Reghin, după o discuţie directă cu cei de la IRUM şi răspunsuri primite la întrebările noastre. Şi vorbeam acolo inclusiv de două variaţii ale tractorului articulat forestier TAF 690, numite TAF 690 PE şi TAF 690 S5, produse în prezent, ultimul dintre ele fiind cel mai nou şi conformându-se normelor Euro 5. Acel articol a stârnit interesul multora din cititorii noştri, iar de curând am descoperi în arhivele YouTube şi un video în care un TAF 690 e filmat în acţiune, cum înaintează în condiţii de iarnă, în urcări abrupte la munte.
Modelul din video e un TAF 690 OP, variaţie care a fost lansată în 2012, înainte de TAF 690 PE. Avea un motor de Perkins, de 90 CP, şi era montat mai sus decât la modelele actuale, dar principiul de funcţionare a structurii sale articulate era similar. Garda la sol e de 450 mm şi, fireşte, vorbim de tracţiune integrală, or, acest utilaj a fost special proiectat pentru lucrări forestiere autorizate, deci trebuia să ajungă pe vârfuri de munte şi versanţi, indiferent cu ce ar fi acoperite acele suprafeţe.
Foto: TAF 690 OP, imagine publicată în 2012 de IRUM

Ei bine, aşa cum spuneam, acest TAF 690 OP, filmat mai mult timp în urmă prin munţii României, execută nişte urcări formidabile, pe care probabil nici camioanele cu tracţiune 6x6 nu le-ar putea executa. Tractorul din imagini avea lanţuri montate pe roţi, care-l ajută, dar felul în care acesta reuşeşte să se caţăre peste tot, croindu-şi calea acolo unde nu există drum, e pur şi simplu fascinant.
Sigur, în video tractorul articulat forestier ajunge să tragă şi lemne grele după el şi nu putem decât să prezumăm că o face în baza tuturor autorizaţiilor legale necesare, dar în esenţă, ingineria lui TAF 690 a fost proiectată să facă exact asemenea lucrări forestiere.
Vezi totul în video-ul de mai jos, un video mai lung, dar primele minute sunt deja elocvente pentru ceea ce poate face acest tractor articulat românesc.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter