(VIDEO) Duel între un Mitsubishi Lancer Evo VII de acum 20 de ani şi actuala Toyota GR Yaris

7 Decembrie 2022, 12:36
Redacţia PiataAuto.md
Despre actuala Toyota GR Yaris spunem adeseori că e unul din modelele cu cea mai fascinantă inginerie din câte există azi, chiar dacă motorul său are doar 3 cilindri. Sunt 3 cilindri mai mari, însă, care scot peste 260 CP împreună, împreună cu un sistem de tracţiune integrală, o suspensie multilink şi o greutate redusă, fac minuni în performanţele maşinii. Iar această inginerie japoneză, cu configuraţie potrivită de raliu, aminteşte inevitabil de legendele de cândva, precum Mitsubishi Lancer Evo.
Emisiunea britanică Fifth Gear, care împlineşte 20 de ani, a organizat un duel frumos între actuala Toyota GR Yaris şi un Mitsubishi Lancer Evo EQ300 de acum 20 de ani, din 2002. Acea maşină avea puţin peste 300 CP şi, chiar dacă e cu jumătate de metru mai mare decât Toyota, e aproape la fel de grea, cântărind sub 1.400 kg.
Maşina avea un motor turbo de 4 cilindri, cu o turbină imensă, avea şi un sistem de tracţiune integrală genială, care-i asigura şi aderenţă, şi o ţinută de drum impecabilă în viraje. Iar suspensia multilink poate suna azi ca una de top, însă pe atunci japonezii o tratau ca pe ceva absolut obligatoriu, aşa că şi Lancer Evo VII avea una.
Deci, Lancer Evo VII e oricum mai puternic şi are chiar şi un raport de CP/tonă mai bun decât GR Yaris. Va reuşi oare legendarul model Mitsubishi să fie mai rapid şi azi? De fapt, acel model clasic şi-ar apărat cu succes onoare şi dacă ar fi cu 1-2 secunde mai lent, deci foarte apropiat în performanţe, la un tur complet de circuit. Şi s-a descurcat de minune cu această sarcină, amintindu-ne tuturor cât de fascinantă era ingineria sa până şi acum 20 de ani!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,702
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!