Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O navă italiană a marcat un record mondial, ajungând în cel mai sudic punct în care a navigat vreodată o ambarcaţiune

7 Februarie 2023 - 16:34
Redacţia PiataAuto.md
Spărgătorul de gheaţă italian Laura Bessi a marcat un nou record mondial în cel mai sudic punct în care a reuşit să navigheze vreodată o ambarcaţiune, ajungând la latitudinea de 78° 44,280′ în golful Balenelor din Marea Ross, Antarctica. Realizarea maritimă pare admirabilă la prima vedere, însă ea a fost posibilă din cauza absenţei anormale a gheţii din această regiune, fapt care semnalează rata alarmantă cu care zona polară sudică pierde calota glaciară, declară cercetătorii de la Institutul Oceanografiei şi Geofizicii Experimentale (OGS).
Doar în anul 2017 aceeaşi navă italiană navigase până într-un punct mult mai nordic din aceeaşi regiuni, unde întâmpinase un strat impenetrabil de gheaţă. Acum, însă, nava italiană, parte a unei expediţii ştiinţifice italiene de cercetare a Antarcticii, a putut naviga mult mai spre sud, atingând cel mai sudic punct în care a ajuns vreodată vreo ambarcaţiune.
Spărgătorul de gheaţă a fost construit în 1995 şi aparţine din 2019 încoace institutului OSG. Nava are 80 metri lungime şi dispune de utilaj avansat de cercetări ştiinţifice, putând acomoda până la 50 de oameni de ştiinţă la bord, pe lângă echipajul său de bază. În expediţia de acum nava acomodează 28 de cercetărori.
Odată ce a intrat acum în zone neexplorate anterior ale Mării Ross, nava a reuşit să ia mostre de apă din teritorii neexplorate, iar cercetătorii OSG spun că viaţa maritimă diferă aici, fiind prezente mult mai multe alge şi organisme unicelulare, dar şi specii foarte rare de peşti.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter