Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cât de mult e afectat şoferul într-un accident dacă pasagerul din spatele său nu are centura de siguranţă cuplată

3 Februarie 2023 - 13:24
Redacţia PiataAuto.md
Aparent, nu sună ca o noutate că şi pasagerii spate dintr-o maşină trebuie să circule doar cu centura cuplată, dar, din păcate, e suficient să urmărim 20-30 de automobile de pe străzile noastre pentru a constata cât de mulţi mai sunt pasagerii care circulă fără centura de siguranţă pe bancheta spate. Acum agenţia de siguranţă a traficului din SUA, IIHS, publică un nou video în care arată cât de mult e afectat şoferul, şi în mod similar un pasager faţă de alături, de un pasager necuplat de pe bancheta spate, şi anunţă totodată că maşinile nu vor mai putea primi calificative bune la testele de siguranţă în SUA dacă nu vor avea sisteme care să amintească şi să insiste ca pasagerii spate să cupleze centura.
Din video se poate vedea diferenţa majoră într-un scenariu de accident dintre cazul în care pasagerul spate are centură şi unul în care centura de siguranţă nu e cuplată. Mulţi mai consideră că, dacă pasagerul spate are un scaun moale în faţa sa, atunci e mai protejat în accident. E adevărat într-o mică măsură, însă, pentru că accidentele pot fi de diferite scenarii, dar chiar şi atunci când e vorba de un accident frontal, pasagerul din spate poate ajunge oriunde în maşină, inclusiv în faţă, alegându-se cu membrele rupte, alte răni grave sau chiar decesul, riscând să fie proiectat prin parbriz.
Foto: Pasager spate necuplat cu centura

O altă problemă mare şi adesea neconştientizată e că acel pasager necuplat din spate devine un balast care ajunge să împingă scaunul din faţa sa. Astfel, dacă pasagerul de acolo cântăreşte 80 kg, exemplu, într-un scenariu cu forţe G imense, cele 80 kg vor împinge scaunul şoferului cu o forţă imensă în faţă, punându-i acestuia din urmă viaţa într-un risc major, întrucât şoferul va fi prins între scaunul său şi volan, airbag-ul având un spaţiu mai mic de a amortiza impactul. Diferenţa pentru siguranţa şoferului sau a pasagerului e uriaşă, şi poate fi văzută foarte bine în video-ul de mai jos.
Foto: Pasager spate necuplat, şoferul ajunge într-un spaţiu mic între scaun şi volan

Ceea ce vor cei de la IIHS acum e să-i motiveze pe şoferi să se asigure că cei din spate sunt cu centura cuplată, şi nu doar de grija lor, ci de propria grijă. Şi ca asta să se întâmple, vor să impună producătorii auto să instaleze sisteme de reamintire a centurii necuplate pentru bancheta spate, care să fie insistente, atât acustice cât şi vizuale, pentru ca să minimizeze situaţii în care centura nu e cuplată. EuroNCAP aplică deja de mai mulţi ani asemenea standarde la centurile spate, în SUA, însă, regulile erau un pic mai relaxate la acest capitol, fiind suficientă o reamintire mai simplă, care putea dispărea automat după câteva secunde. Acum cei de la IIHS au setat norme mai stricte de decibeli şi secunde şi vor fi exigenţi la acest capitol cu viitoarele modele supuse testelor de siguranţă.
Foto: Pasager spate cuplat, care rămâne într-o poziţie sigură

Vezi în video-ul de mai jos şi diferenţa majoră dintre un pasager spate cuplat şi unul necuplat, nu doar pentru el, dar şi pentru şofer.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter