(VIDEO) Experiment curios: ce performanţă au anvelopele de acum 100 ani, în comparaţie cu cele din prezent şi viitor, fără aer presurizat

8 Februarie 2023, 13:20
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori se spune că-n zilele noastre anvelopele au o performanţă bună doar dacă sunt foarte proaspete, iar după câţiva ani elasticitatea cauciucului se pierde şi devin rigide şi inaderente. Şi e parţial adevărat, pentru că în anii de demult se folosea mult cauciuc natural în compoziţia anvelopelor, care îţi păstra caracteristicile mai mult în timp şi totodată era mai uniform la schimbarea de temperaturi. Ei bine, dar cum se poate compara o anvelopă produsă tocmai acum 100 de ani cu una atât de modernă, încât e doar un prototip al viitorului, care abia promite să ajungă în producţie? Autorii unui canal de YouTube din SUA au făcut un asemenea experiment curios.
În rol de anvelope de acum 100 de ani s-au luat roţi de pe un Ford A de acum 100 de ani. Nişte replici identice, de fapt, nu chiar anvelope de 100 de ani, pentru că n-ar fi rezistat până în zilele noastre. Iar în rolul anvelopelor vizionare ale viitorului s-au luat deja renumitele anvelope cu lamele, fără aer presurizat, de la Michelin. Iar în rol de reper s-au mai luat şi anvelope obişnuite din prezent.
Astfel, la frânare, de exemplu, anvelopele de 100 de ani au frânat pe o distanţă mai mare, fapt care poate fi explicat şi prin lăţimea mai mică a lor. Dar diferenţa nu a fost critică. Iar anvelopele viitorului au frânat mai rău decât cele actuale sau chiar decât cele de acum 100 de ani!
Au mai urmat, însă, mai multe comparaţii în diverse scenarii de condus, atât în acceleraţii cât şi în situaţii unde manevrabilitatea era mai importantă. De fiecare dată, însă, anvelopele viitorului s-au dovedit a avea performanţe apropiate sau mai slabe decât cele actuale sau cele de acum 100 ani.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,718
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!