(VIDEO) Acesta e cel mai mic automobil sport de acum 30 de ani, cu motor de 0,6 litri turbo

20 Martie 2023, 17:00
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când auzim despre motoare turbo de 3 cilindri, eventual de 1,0 litri sau chiar 0,9 litri capacitate, le percepem inevitabil ca nişte expresii moderne şi vlăguite ale tendinţei de downsizing, dusă până la ipostaze stoarse de orice plăcere în condus. Dar maşina de mai jos e una produsă acum 30 de ani, în anii 90, în ceea ce numim de obicei „perioada de aur” pentru maşini. Motorul ei de 3 cilindri e şi mai mic, având doar 0,6 litri turbo. Mai mult ca atât, ea a fost produsă în Japonia şi pretindea că e un model sport pe atunci!
Maşinuţa enigmatică, despre care azi aproape că nu-şi mai aminteşte nimeni, e Suzuki Cappuccino. Şi putem spune că ea ascunde delicii tehnice care ar putea să ne facă pe toţi să nu o judecăm prea aspru pentru motorul său atât de mic.
În primul rând, maşina e una cu cutie manuală şi tracţiune spate, iar motorul său montat longitudinal se află în spatele axului faţă, deci o poziţionare median-frontală. În al doilea rând, dacă azi avem SUV-uri imense cu bară de torsiune pe spate, această micuţă maşină din anii 90 are suspensie multilink pe spate, iar pe puntea faţă are dublu braţ, la fel ca şi maşinile sport supreme sau sedanurile premium din zilele noastre!
Suzuki Cappuccino e un kei-car japonez, tocmai de asta are doar 3.295 mm lungime şi se încadrează în limitele acestui segment de 600 cm cubi pentru motor şi de 64 CP. De fapt motorului acestui Suzuki livrează 63 CP. Cum de pretinde că e un model sport, atunci?
Ei bine, are o turbină, în primul rând, care intervine la turaţii mai mari şi chiar te anunţă pe cadranele de bord cu o luminiţă verde când începe să-şi facă efectul!
Iar pe lângă asta, motorul de 0,6 litri e capabil de turaţii uriaşe, linia roşie pornind pe la 9.300 rpm, iar turometrul are gradaţii de până la 12.000 rpm! Pasionaţii de Suzuki vor începe deja a suspecta că asemenea turaţii nu pot indica decât faptul că undeva la mijloc trebuie să fie şi componentele unui motor de motocicletă Suzuki. Şi vor avea dreptate, multe din componente sunt similare.
Iar ultimul ingredient definitoriu e greutatea redusă a acestei maşini, de doar 725 kg, care o ajută să fie rapidă. Iar când ai o maşină de 725 kg, ţinută în frâu de suspensie multilink pe spate şi dublu braţ pe faţă, care se mai şi turează la peste 9.000 rpm cu uşurinţă, ea obţine un caracter mult mai sportiv, atât în curbe, cât şi-n linie dreaptă!
Şi toate astea le poate face cu un consum foarte mic, spune protagonistul canalului de YouTube de mai jos, care a cumpărat acest Suzuki Cappuccino după ce a vândut un BMW M5 E60 cu motor V10, despre care spune că puteai să vezi acul nivelului de combustibil în rezervor cum cobora efectiv când apăsai pedala de acceleraţie.
Acum, acest Suzuki va avea misiunea de a merge prin câteva transformări adiţionale, care ar trebui să-i sporească puterea la circa 100 CP, făcându-l mai rapid decât Mazda MX-5. Deci, un experiment viitor interesant, cu un model japonez demult uitat, dar foarte curios.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,245
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!