(VIDEO) Cum muncesc basculantele Truston, produse în România, la construcţia autostrăzii A7 şi ce inginerie au aceste camioane
19 Martie 2023, 19:10 Ilie Toma
De câteva săptămâni încoace ne-am îndreptat atenţia asupra camioanelor ATP Trucks Truston, produse la Baia Mare, în România, la multiplele îndemnuri ale cititorilor noştri. În februarie publicam un prim articol cu video cu 15 autobasculante livrate pentru a munci la autostrada A7 din România, iar în paralel le-am solicitat celor de la ATP informaţii detailate la o serie lungă de întrebări despre cum anume de produc camioane Truston în România, de unde vin componente, ingineria şi tot ceea ce ar merita cunoscut de noi toţi. Pentru că existau prea multe întrebări fără răspuns din partea publicului şi chiar critici că aceste camioane ar fi derivate direct din modele chinezeşti şi ar fi asamblate la Baia Mare, cu toate componentele aduse din China. Obţinând informaţii din prima sursă de la ATP şi documentându-ne suplimentar, am publicat un articol despre felul în care sunt produse camioanele Truston în România, şi promiteam articole separate dedicate ingineriei fiecărui dintre camioane. Săptămâna trecută am vorbit despre capul tractor Truson 4x2, singurul camion cap tractor produs acum în România, iar săptămâna asta avem în vizor şi basculanta Truston. Între timp, producătorul din Baia Mare a publicat mai multe materiale video, care înfăţişează cele 15 camioane menţionate mai sus, plus altele 5, muncind la construcţia autostrăzii A7.
În articolele anterioare am explorat în detaliu şi sursa chinezească a multor componentele de pe camioanele la Baia Mare, i-am întrebat direct şi tranşant pe cei de la ATP Trucks dacă aceste camioane sunt clone ale camioanelor chinezeşti Shacman, iar pe exemplul capului tractor am găsit inspiraţia chinezească a cabinei şi constatasem şi de unde vine motorul şi cutia de viteză. Totuşi, cadrul dur al camionului, punţile şi suspensia sunt adaptate sau concepute în România, iar aceste componente au un grad mult mai mare de muncă locală din tot ce conţine camionul. Şi cei de la ATP Trucks au statut oficial de producător, atribuind şi coduri VIN proprii camioanelor produse la Baia Mare, prin urmare nu e greşit să spunem şi camion produs la Baia Mare, nu doar asamblat, deşi e clar că o parte mare din componente vin din China şi noi nu avem vreo problemă în a merge în profunzimea ingineriei şi de a specifica, care anume. Într-un articol anterior citasem şi un răspuns al celor din Baia Mare, care spuneau că în timp vor să sporească aportul furnizorilor şi componentelor produse în România în camioanele finale.
Aşadar, în prezent 20 de autobasculante produse la Baia Mare lucrează pe şantierul autostrăzii A7, iar video-ul de mai jos le ilustrează cât se poate de clar în acţiune. Toate basculantele sunt în formulă 8x4, cu două punte spate motrice. Masa proprie a unui asemenea camion e de 17.165 kg, iar masa totală admisă e de 42.600 kg, deci, rezultă o sarcină utilă de peste 25 de tone. Volumul benei camionului Truston e de 20 metri cubi.
Iar aici, dacă tot am ajuns la benă, ar fi multe de spus despre construcţia ei, or, într-o autobasculantă ea asigură funcţionalitatea principală. După cum am văzut din primul articol în care exploram modul în care sunt fabricate aceste camioane la Baia Mare, şi vorbeam despre care lucrări şi componente sunt fabricate în România, benele erau printre piesele sudate la Baia Mare, de muncitorii din România.
Foto: Sudarea benelor la Baia Mare
În fişa tehnică a acestor basculante e menţionat că benele sunt realizate din oţel Hardox, care e una din cele mai cunoscute mărci de oţel rezistent la abraziuni extreme. Asta înseamnă că bena ar trebui să fie extraordinar de rezistentă în timp la tot soiul de pietre, nisip şi orice alte materiale pe care le va transporta camionul.
Grosimea oţelului benei e de 6 mm pe părţile laterale şi 8 mm pe partea inferioară. Iar cilindrul hidraulic care o acţionează pentru descărcare are marca ATP. Însă, emblema ATP e aplicată şi pe punţi, şi pe cutia de viteze, în cazul transmisiei fiind vorba de o cutie produsă în China, într-un regim numit de obicei branding alb, când e aplicată marca celui ce comandă produsul spre fabricare.
Motorul basculantei Truston vine tot de la producătorul Weichai din China, ca şi în cazul capului tractor, dar aici nu mai are 480 CP, ci 430 CP, livraţi la 1.900 rpm. Cuplul maxim ajunge la 2.192 Nm, livraţi la 1.100 rpm. E un motor diesel turboaspirat cu intercooler, de 11.596 cm cubi, cu 6 cilindri în linie, în 4 timpi, răcit cu lichid.
Foto: Motorul basculantei Truston şi graficele cde putere şi cuplu
Spre deosebire de camionul cap tractor, basculanta poate veni echipată doar cu o cutie manuală, ne-au informat cei de la ATP Trucks, cel puţin la etapa asta. Din nou, cutia manuală are marca ATP pe ea şi cei de la Baia Mare nu au vrut să ne comunice o altă origine a ei. După numele de cod, însă, de 16JSDX240T, putem constata că tot Shaanxi o produce în China, fiind un model instalat atât pe camioane Shacman, cât şi pe alte câteva mărci de camioane din China. Cutia are 16 trepte faţă şi 2 trepte pentru marşarier. Ambreiajul e produs de compania americană Eaton, care are, apropo, locaţii şi în România, inclusiv la Arad. Nu am putut confirma, însă, dacă ambreiajul e livrat direct din România pentru camioanele Truston.
Când i-am întrebam pe cei de la ATP despre două lucruri esenţiale cu care se mândresc la camioanele lor basculante, ne-au menţionat şasiul ultra-rezistent, cu două profiluri C puse unul în altul, de 7 mm şi 8 mm, care asigură rigiditatea structurală a camionului, dar şi suspensia proiectată în România, cu un număr mai mare de arcuri lamelare — 11 foi de arcuri pe faţă şi 13 foi de arcuri pentru punţile spate. Această construcţie ar trebui să garanteze robusteţe şi durabilitate în timp, fără reveniri dese în service, spuneau cei de la ATP:
Apropo, deşi producţia camioanelor Truston a fost lansată în 2019, în 2021 a avut loc un facelift, care a schimbat blocurile optice centrale, designul grilei şi al barei, dar şi interiorul. Sistemul multimedia cu ecran tactil e oferit standard, la fel ca şi aerul condiţionat. Cabina e fixată pe suspensie pneumatică şi rabatarea ei are loc prin acţionare electrică.
La nivel de siguranţă, basculanta Truston are sistem ABS, EBS, ESC, sistem de control al tracţiunii ASR. Lipseşte sistemul de menţinere a benzii, prezent pe cap tractor, dar lipsa lui e oarecum firească pe o basculantă. Există tahograf digital inteligent, cruise control, şi senzori de ploaie şi de lumină — deci o ambianţă cât se poate de decentă şi modernă la bord.
Dar, cel mai important e că aceste camioane au început deja a munci în număr mare la un proiect mare de infrastructură, construind autostrada A7. Acesta va fi cel mai bun test de viaţă reală a lor, pentru a le demonstra viabilitatea şi fiabilitate nu doar în promisiuni de producător, ci şi în modul realist în care aceste camioane rezistă muncii grele.
La Baia Mare în halele de asamblare ale ATP Trucks, muncesc 100 de oameni la aceste camioane. Sigur, nu sunt miile de angajaţi cât erau cândva la Roman, însă, aşa cum spuneam şi anterior, nu vorbim de o companie de stat, ci de una privată, cu capital românesc, care are libertatea de a-şi organiza modelul de afaceri cum doreşte, atât timp cât se conformează standardelor. Totuşi, avem în faţă un camion care încearcă a fi competitiv şi modern pe piaţă, nu un arhaism din alte timpuri, din cele care apelează doar la nostalgie şi patriotism în încercarea de a te convinge să-l cumperi. În acest caz, întrebaţi despre patriotism, cei de la ATP spuneau că pentru ei, cea mai bună formă a lui ar fi să revitalizeze industria românească, iar ei îşi doresc să demonstreze că românii pot avea capacitate de producţie, nu doar de consum.
Un specific interesant şi diferit faţă de alţi producători, dezvăluit de cei de la ATP Trucks, e că aceştia adună foarte mult feedback din teren de la cei care le exploatează camioanele. Producătorul din Baia Mare e încă unul mic deocamdată, din 2019 şi până la sfârşitului anului 2022 fiind produse peste 200 camioane, iar asta le permite acestora să adune informaţii directe din exploatarea camioanelor lor, aflând părerile celor care le exploatează, de la şoferi la diriginţi de şantier. Este, de fapt, una din cele mai bune strategii, ca şi producător tânăr, de a aduna informaţii din viaţa reală şi a deveni mai bun într-un timp scurt.
Prin urmare, da, există o cotă mare de componente chinezeşti în acest camion, cabina fiind aproape integral o paralelă chinezească de la Shacman, motorul şi cutia venind tot din China, chiar dacă transmisia are emblema ATP aplicată pe ea. Dar există şi plusvaloare adăugată în România în toată ecuaţia. Poate mai modestă decât ne-am dori mulţi dintre noi acum, însă până şi acum 50-60 de ani mulţi producători renumiţi astăzi au început în mod similar, cumulând componente de la alţii pe un camion propriu. Şi deoarece camioanele muncesc de obicei intens şi adună rapid sute de mii de kilometri, peste un timp relativ scurt exploatarea reală a acestor camioane asamblate la Baia Mare va avea o demonstraţie preţioasă a durabilităţii sau lipsei durabilităţii lor. Cel puţin, la această etapă, e un fapt admirabil că aceste camioane au început a munci deja la proiecte mari şi importante în România, cum ar fi autostrada A7.
Vezi în video-ul de mai jos camioanele Truston muncind la autostrada A7.