(VIDEO) Dilemă morală, în acţiunile unor activişti din Chişinău, care organizează raiduri la Institutul Oncologic, vizând maşinile parcate neregulamentar

21 Martie 2023, 09:43
Redacţia PiataAuto.md
De câteva săptămâni, câţiva activişti din Chişinău care obişnuiau să organizeze raiduri în unele regiuni ale Chişinăului, unde existau conglomerări mai mari de maşini parcate neregulamentar, şi-au îndreptat atenţia spre zona Institutului Oncologic din Chişinău, organizând cam o dată în săptămână câte un raid în acea zonă. Aceste raiduri aduc, însă, şi o dilemă morală, din cauza locului şi motivului sensibil pentru care majoritatea oamenilor ajung acolo.
Problema semnalată de activişti o reprezintă automobilele parcate neregulamentar pe trotuar sau în faţa instituţiei. Practic, de fiecare dată când aceştia vin în faţa spitalului, se găsesc zeci de maşini parcate neregulamentar, unele obstrucţionând şi vizibilitatea la trecerile de pietoni din preajmă, altele punând în dificultate deplasarea pe trotuar.
Dar, diferenţa majoră dintre acest loc şi alte locuri din Chişinău unde se făceau anterior raiduri este că aici e un institut şi un spital oncologic, principalul din Moldova, specializat în acest domeniu şi singurul de nivel republican. Respectiv, marea majoritate a oamenilor care vin aici, o fac din cauza unei probleme majore de sănătate, a lor sau a apropiaţilor, sub forma unei maladii oncologice. Iar cancerul, ca maladie, are efectul advers în slăbirea forţelor celui care luptă cu această boală, iar dacă se ajunge la chimioterapie, atunci şi simpla deplasare poate fi dificilă. În asemenea caz, când vezi un om drag trecând prin aceste dificultăţi, s-ar putea să vrei să faci totul pentru a-l aduce cât mai aproape de uşa spitalului, iar uneori nici măcar opţiunea de a-l lăsa să te aştepte singur, în timp ce parchezi la 200 metri, nu e valabilă, pentru că şi statul în picioare poate fi dificil. În aceste cazuri, poate veni unul din acele momente, în care eşti gata să rişti o amendă, ştiind că ai greşit cu parcare neregulamentară, pentru a-i asigura nişte condiţii minime celui apropiat.
Iar asemenea vizite la spital pot fi necesare de câteva ori pe săptămână, pe parcursul a luni întregi. Şi ele devin epuizante, inevitabil, şi ajungi într-un moment în care starea de sănătate a omului drag şi perspectivele acestuia îţi eclipsează riscul unei amenzi pentru parcare. Şi mai apare un sindrom, pe care poate activiştii nu l-au luat în calcul, dar pe care oamenii care se confruntă cu asemenea maladii sau apropiaţii lor îl simt adeseori. Anume la maladiile oncologice se văd cel mai mult lipsurile sistemului de sănătate din Moldova. Uneori pacienţii sunt programaţi la următoarea tomografie sau procedură vitală peste săptămâni sau luni înainte, când speranţa lor de viaţă este de doar câteva luni în cel mai bun caz. Subsolurile unde se fac procedurile de radioterapie sau chimioterapie de la spitalul oncologic sunt preluate parcă din filme de groază, din păcate. Şi atunci, constaţi că ai de-a face cu un sistem de stat plin de carenţe, iar aceste neajunsuri pot face diferenţa în faptul dacă apropiatul tău va supravieţui sau nu, dacă va învinge lupta cu cancerul în timp util sau nu. Şi e un sistem pentru care ai contribuit prin impozite ani la rând, dar în acel moment constaţi că faptul că tu ai fost corect, nu îţi garantează că acea corectitudine va fi aplicată de sistem în raport cu tine însuţi sau apropiatul tău — adult sau copil.
Prin urmare, cu asta se confruntă majoritatea oamenilor ce vin acolo, la spitalul oncologic. Sigur, cei care parchează neregulamentar comit o încălcare de trafic şi sunt pasibili de pedeapsă şi puncte de penalizare. Dar, pentru mulţi din ei, măcinaţi de grijile şi problemele cu care se confruntă, aia e cea mai neînsemnată problemă, de natură mai degrabă să-i înrăiască şi mai mult, decât să-i disciplineze într-un mod civilizat.
E o dilemă morală în aceste raiduri de la institutul oncologic din Chişinău deci. Pe de o parte, activiştii spun că-şi fac treaba, iar protagonistul din video-ul de mai jos nu acceptă justificările celor cu care interacţionează şi pur juridic are dreptate că maşinile sunt parcate neregulamentar. Problema e că protagonistul activist din video îşi permite să fie şi niţel obraznic în răspunsurile pe care le oferă şoferilor ce interacţionează cu el şi-i spun că cei apropiaţi nu se pot deplasa, iar activistul le răspunde să-i aducă „de mânuţă”. Poliţia venită la faţa locului poate să-i amendeze pe cei de acolo, sau chiar să le evacueze maşinile. Pe de altă parte, aceşti oameni sunt ţinte vulnerabile în acest caz, poate ultimii care ar trebui ţintiţi în acest oraş cu multiple zone de parcări neregulamentare. Şi să le spui lor despre reguli respectate ca la carte, când tocmai au ieşit îngroziţi din subsolul de la radioterapie, poate părea un pic lipsit de empatie cel puţin.
Poate în acest caz activiştii ar fi putut doar să vorbească cu cei de acolo, să-i prevină, săi atenţioneze prin discuţii, mizând pe conformarea lor benevolă? Poate ar fi mai indicat să se meargă la autorităţile locale să se discute despre infrastructura din regiune? Poate ar fi mai indicat un grup de activişti care să exploreze probleme mult mai grave ale sistemului de sănătate şi a problemelor cu care se confruntă bolnavii oncologici? Nu putem să impunem o poziţie a noastră, am îndemna mai degrabă ca fiecare dintre noi să spunem ce credem despre această dilemă morală. Vezi şi ultimul asemenea raid în video-ul de mai jos, pentru a-ţi face o impresie mai completă despre modul în care au loc aceste raiduri.
1
1,274
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!