Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria curioasă a tramvaielor din Chişinău, de acum peste 100 ani

24 Martie 2023 - 20:30
Redacţia PiataAuto.md
Până şi pentru unii locuitori ai Chişinăului poate suna surprinzător că oraşul a avut cândva tramvaie. Astăzi transportul public din Chişinău e asigurat în cea mai mare parte de troleibuze şi autobuze, dar acum mai bine de 100 de ani, în perioada lui Carol Schmidt, primarul pe care istoria îl califică drept cel mai bun şi progresist pe care l-a avut vreodată capitala Moldovei, în Chişinău au apărut tramvaiele. Iar istoria lor e cât se poate de curioasă.
Carol Schmidt a fost primar al Chişinăului între 1877 şi 1903, având cea mai longevivă activitate în fruntea primăriei din istoria oraşului. Rolul pe care îl îndeplineşte azi consiliul municipal îl avea pe atunci Duma orăşenească, termenul de dumă fiind unul de origine rusească, or, Basarabia era gubernie a Rusiei începând cu 1812.
Foto: Edificiul de azi al primăriei Chişinău, construit în perioada lui Carol Schmidt

În anii 1870 omenirea pornise pe un făgaş de modernizare amplă a soluţiilor energetice şi a transportului, după descoperirea în 1866 de către fraţii Siemens a principiului dinamometric, care a dat un impuls major în crearea generatoarelor mari de electricitate şi electromotoarelor. Ulterior, în 1879, cei doi au prezentat publicului prima locomotivă electrică din lume, iar de aici până la locomotive electrice mai mari şi tramvaiuri electrice nu a fost mult. Tramvaiele existau în lume de mult timp, din 1807, însă ele erau trase de cai, abia din anii 1877-1878 începându-se a experimenta cu tracţiunea prin abur.
Foto: Prima locomotivă electrică, prezenttă de fraţii Siemens

Însă 1875, însă, înainte ca Siemens să-şi prezinte lumii prima locomotivă, inginerul ucrainean Fyodor Pirotsky a început a experimenta cu primul tramvai electric, pe distanţe scurte de 1 km. Şi Pirotsky comunica des cu fraţii Siemens, anume el convingându-i pe el să purceadă la realizarea locomotivei electrice în 1979, apoi să lanseze primul tramvai electric experimental în Berlin, în 1881. Practic, datorită lui Pirotsky şi fraţilor Siemens lumea a început rapid să adopte tramvaiele electrice pe parcursul anilor 1880, practic în fiecare an anunţându-se câteva oraşe europene mari care adoptau tramvaie electrice cel puţin parţial.
Foto. Tramvaiul electric din Berlin din 1881

În Chişinău, decizia de a construi linii de tramvai a fost luată de duma orăşenească în 1888. Acea decizie estima că iniţial va fi dificil să se implementeze tramvaie electrice, însă admitea folosirea celor cu cai la o primă etapă. A fost încheiat un contract cu întreprinzători particular, pe o perioadă de 42 de ani, deci până în 1930, care prevedea investiţii din partea acestora în şine şi tramvaie. Timp de un an, au fost construite şine mai ales pe strada Alexandrovskaia, astăzi bulevardul Ştefan cel Mare, dar şi pe străzi adiacente.
Foto: Chişinău, strada Alexandrovskaya (actualmene bd. Ştefan cel Mare), între străzile Puşkin şi Gogol (actualmente Bodoni), în imagini se pot vedea tramvaie trase de cai

Lungimea totală a şinelor construite era de 6 verste, echivalentul a circa 6,4 km. În scurt timp, în Chişinău au apărut şi primele tramvaie trase de cai, iar în 1895 toată întreprinderea prestatoare de servicii de transport în Chişinău a trecut în proprietatea „Societăţii anonime a căilor ferate cu tracţiune animală din Chişinău”, fondată în Bruxelles. În acea perioadă era relativ des întâlnită practica fondării societăţilor pe acţiuni la Bruxelles, datorită faptului că fondatorii rămâneau anonimi, şi probabil şi datorită unor beneficii de taxe. Un soi de offshore, deci, la care se mai adăuga şi un grad mai mare de siguranţă pentru investitori într-un teritoriu ce era ocupat de Rusia, or, eventualele abuzuri faţă de o companie cu fondatori europeni aveau să fie mai limitate decât faţă de una locală. Dar, fireşte, de obicei fondatorii societăţilor din Bruxelles erau tot cei din Basarabia.
În 1897, autorităţile din Chişinău au mai aprobat un proiect de construcţie a unei noi linii de tramvai, ce urma să unească gara feroviară cu centrul Chişinăului, traversând ceea ce cunoaştem azi drept bulevardul Constantin Negruzzi.
În 1910, deja după mandatul lui Carol Schmidt, e semnat un nou contract de concesiune a transportului de tramvai în Chişinău. Către anul 1910, în oraş existau deja 12,5 km de linii de tramvai şi operau 20 de vagoane, care transportau 2 milioane de pasageri pe an. Deci tramvaiele deveniseră principala formă de transport public în Chişinău, care se bucura de o popularitate enormă, cu circa 5.500 de pasageri transportaţi, în mediu, pe zi.
Primul tramvai electric nu a apărut în Chişinău decât în 1913, însă. Decizia de tranziţie a fost adoptată în 1910, odată cu concesionarea şi tot atunci a început trasarea liniilor electrice. În 1913 s-a trecut complet doar la tramvaie electrice, existând 4 rute, iar numărul de vagoane crescuse la 30. Lungimea şinelor crescuse la 14 km.
Foto: Tramvai electric în Chişinău

În 1918, după unirea Basarabiei cu România, tramvaiele au continuat a fi operate de societatea belgiană în Chişinău, iar dezvoltarea lor a continuat. Depoul tramvaielor se afla pe strada Dosoftei, iar edificiul mai există şi azi. În 1939 parcul de tramvaie număra 50 de vagoane. În 1940, odată cu ocuparea Basarabiei de către Rusia, tramvaiul a fost naţionalizat, iar apoi, în timpul războiului, mai ales în 1944 o mare parte din vagoane şi hangare au fost distruse. Restabilirea lor după război a fost lentă, situaţia fiind salvată de importul a 14 vagoane cu motor importate în Chişinău din Germania, în 1946. Odată cu asta au fost reluate rute regulate. Numărul pasagerilor a fost raportat la 9 milioane anual.
Foto: Tramvai electric în Chişinău, anul 1947

În 1949, însă, în Chişinău au apărut primele troleibuze, iar asta a însemnat începutul stagnării pentru tramvaie. Timp de 12 ani tramvaiele au mai funcţionat, şi chiar se mai aduseseră vagoane noi.
Foto: Livrare de tramvaie noi în Chişinău, pe cale feroviară, anul 1957

E curios că în acea perioadă se dăduse preferinţă modelelor Gotha ET35, aduse din Germania de Est.
Foto: Tramvai electric Gotha ET35, Chişinău, anul 1955

Dar în 1961 a fost adoptată decizia de lichidare a lor, motivându-se cu necesitatea de a lărgi străzile Chişinăului şi cu popularitatea mai mare a troleibuzelor. Regia operatoare a tramvaielor şi troleibuzelor a fost reorganizată în regia transport troleibuze. Majoritatea şinelor fie au fost demontate, fie s-a turnat peste ele un strat superior de asfalt, iar de 62 de ani încoace Chişinăul nu mai are tramvaie, râmând doar acest amintiri şi imagini de arhivă.
Vezi mai jos şi câteva secvenţe video cu tramvaiele din Chişinău.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter