Renumita maşină deţinută de un bătrânel din Germania există: acesta e un VW Golf care a adunat doar 8800 km în 21 de ani

19 Aprilie 2023, 21:41
Redacţia PiataAuto.md
Povestea cu maşina deţinută de un bătrânel din Germania e un clişeu atât de răspândit, încât aproape că e ruşinos să o mai invoci când vinzi o maşină, pentru că rişti să stârneşti mai degrabă zâmbete şi neîncredere. Dar, totuşi, oameni în etate există în lumea noastră, şi aceştia uneori chiar îşi exploatează mai lejer maşinile. Unii din ei adună măcar câte vreo 5 mii km pe an. Alţii, însă, odată cu vârsta, adună o cifră neverosimil de mică de kilometri parcurşi. O asemenea istorie o pretinde şi acest VW Golf din Germania, scos la vânzare în oraşul Manheim. E atât de neverosimilă, încât am contactat şi dealer-ul care o vinde, pentru a-l întreba de trei ori, dacă maşina asta e mit sau realitate, după ce atenţia asupra acestui exemplar ne-a fost atrasă de un vizitator.
E un Golf Variant, de fapt, din generaţia a 4-a, deci versiunea break a lui Golf. Maşina a fost fabricată şi cumpărată în 2002, acum 21 de ani. Proprietarul are 88 de ani în 2023, ceea ce înseamnă că şi-a cumpărat-o când avea 67 de ani şi era deja pensionar.
Maşina are sub capotă motorul de 2,0 litri, pe benzină, aspirat natural, cu 8 valve, simplu în construcţie, care scoate 116 CP şi 172 Nm. Acesta e cuplat la o cutie automată.
De fapt, maşina e bine dotată după standardele de Golf din acele vremuri, având aer condiţionat şi toate geamurile acţionate electric, geantă de schi, portbagaj cu podea dublă şi compartimentare variabilă, airbag-uri frontale şi laterale, precum şi sistem ESP.
Şi, deşi are 21 de ani, ea a ajunat pe odometrul său doar 8.773 km. I-am întrebat pe vânzători dacă maşina o fi circulat periodic, dar câte puţin, sau dacă a stat o perioadă mai lungă, însă aceştia nu ne-au putut spune cu certitudine. Există o carte de service, însă, cu câteva înscrieri de vizite la service pe parcursul celor 21 de ani, care vin în susţinerea evoluţiei acestui parcurs. Şi, din câte se pare, în primii ani maşina a circulat un pic mai mult, în timp ce în ultimii ani aproape deloc.
Starea tapiţeriei şi a întregului habitaclu pare să confirme suplimentar această cifră de parcurs incredibil de mică. Totul pare într-adevăr nou, cu excepţia unor mici zgârieturi din jurul locului unde cheia se pune în contact, dar apariţia zgârieturilor pe plastic acolo e un fapt explicabil chiar şi la 8 mii km, mai ales în cazul exploatării de către şoferi în etate.
Partea şi mai interesantă e că maşina pretinde să fi fost păstrată într-un garaj, astfel că până şi ţeava de eşapament şi elementele de suspensie încă mai lucesc, fiind ferite de rugină.
Noi tot nu putem să băgăm mâna în foc pentru acest VW, că are într-adevăr un parcurs atât de mic sau nu, dar oricum sunt mai multe argumente în susţinerea acestei poveşti clişeice în acest caz. Undeva, dintr-o mie sau din cinci mii de maşini, tot trebuie să se mai întâlnească şi asemenea cazuri. Şi paradoxul e că acest VW Golf IV nu costă deloc puţin. Se cer tocmai 19.990 euro pe el, deci mai mult decât costa când era nou!
Explicaţia vânzătorului e simplă — pentru că maşina e cu adevărat în stare de capsulă a timpului şi altele ca ea nu se mai găsesc atât de des. Iar cei care sunt într-atât de pasionaţi de VW Golf încât să dea 20 mii euro pe unul de 21 de ani, pot decide ei înşişi dacă aleg să creadă că povestea clişeică e adevărată în acest caz sau nu.
0
43,174
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!