Trei camioane electrice Mercedes eActros au parcurs 3000 km din Germania până în Turcia, trecând prin Balcani

30 Mai 2023, 12:34
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi şi-ar putea aminti de călătoria de 3.000 km de la începutul acestui an, făcută de o companie de transport din Elveţia cu un camion electric Volvo FH, din Elveţia până în Spania şi înapoi. A fost o primă asemenea călătorie, cu multe bătăi de cap pentru şofer şi cu cifre de autonomie şi consum nu tocmai perfecte, dar ea i-a intrigat pe producători să încerce să tot ofere replici pe măsură. Acum cei de la Mercedes au anunţat că 3 dintre camioanele lor electrice Mercedes eActros au parcurs 3.000 km din Germania până în Turcia, trecând prin Austria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria.
Două dintre camioane au fost eActros cu două şi trei axe, cu şasiu rigid, iar unul a fost un cap tractor. Camioanele au călătorit absolut descărcate, însă, ba chiar capul tractor nici n-a avut cuplată remorca la el. Explicaţia e simplă, şi anume că cele 3 camioane au mers în Turcia pentru a fi testate acolo, la fabrica din acea ţară, iar inginerii şi-au dorit să pună la încercare şi cum vor călători acestea pe o asemenea distanţă lungă.
Camioanele au fost alimentate doar la staţii publice de încărcare, dar cele care au călătorit acum nu sunt în versiune Long Haul, cu autonomie mai mare. Ba dimpotrivă, capul tractor, spre exemplu, are 3 seturi de baterii, ce însumează 336 kWh, şi are o autonomie de doar 220 km. Desigur, fără semiremorcă acesta e putut călători mai relaxat acum, dar 220 km autonomie în regim de autostradă, când trebuie să mai ţii cont să poţi ajunge la următoarea staţie, fără a circula chiar pe roşu, pe ultimele procente de baterie, e extrem de puţin.
Doar unul dintre camioane cel cu 3 axe pe şasiu rigid, era în versiune eActros 400, cu 4 seturi de baterii şi cu autonomie de 400 km. Puntea motrice e pusă în mişcare pe acest camion de două electromotoare şi o cutie de viteze cu două trepte.

Germanii spun că au ajuns cu bine în Turcia, la Aksaray, cu aceste camioane, dar nu spun câte zile le-a luat să facă cei 3.000 km.
0
2,456
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!