În Moldova au fost amenajate peste 90 de treceri de pietoni denivelate, şi nu doar în Chişinău

2 Iunie 2023, 09:27
Redacţia PiataAuto.md
Despre treceri de pietoni denivelate se discută mai mult timp în Moldova, pentru că ele impun o barieră fizică pentru reducerea vitezei maşinilor şi astfel sporesc siguranţa pietonilor. La începutul acestui an, după o serie de accidente grave pe trecerile de pietoni, autorităţile şi-au amintit despre ele şi atunci a ieşit la iveală şi faptul că în Chişinău, din cele 20 de treceri denivelate promise un an şi jumătate mai devreme, fusese amenajată doar una. Ei bine, acum Administraţia de Stat a Drumurilor anunţă că a amenajat 90 de treceri denivelate, şi nu doar în Chişinău, ci în întreaga ţară.
A fost dată prioritate drumurilor naţionale care trec în preajma instituţiilor unde pot fi copii sau pietoni mai vulnerabili, precum grădiniţe, şcoli şi spitale. În preajma majorităţii dintre aceste treceri denivelate au fost aplicate şi limite de viteză de 30 km/h, cu informarea suplimentară despre diferenţa de nivel care urmează.
Pe lângă asta, ASD mai anunţă că a amenajat şi alte 428 de treceri de pietoni simple, la acelaşi nivel cu drumul, dar marcându-le mult mai vizibil, instalând totodată şi circa 1.400 de indicatoare rutiere noi. Cei de la ASD spun că amenajarea unei treceri de pietoni simple costă circa 36.000 lei (circa 1.900 euro), iar a unei treceri de pietoni denivelate — circa 80.000 lei (circa 4.200 euro), în preţ incluzându-le şi indicatoarele rutiere aferente. Banii au fost alocaţi din Fondul Rutier, format în mare parte din taxa de drum anuală, plătită pentru fiecare automobil.
1
3,438
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!