Au fost reluate lucrările pentru construcţia noului pod dintre Moldova şi Ucraina peste Nistru, la Cosăuţi-Yampil

10 Iulie 2023, 10:26
Redacţia PiataAuto.md
În anul 2021, încă înainte de invazia rusă în Ucraina, fusese anunţat un viitor pod între Republica Moldova şi Ucraina, peste Nistru, care avea să asigure o legătură directă, mai rapidă, între Kiev şi Chişinău, în ocolirea regiunii transnistrene şi totodată pe un drum ce urma să aibă parţial statut de autostradă pe teritoriul Ucraina. În august 2021 fuseseră pornite şi lucrările la drumurile de acces către locul unde urma a fi construit podul. Doar că, din motive evidente, lucrurile au fost puse pe pauză ulterior, după startul războiului, în 2022.
Foto: Lucrări pornite în 2021 la drumul de acces către viitorul pod, de partea ucraineană

Acum, proiectul a prins din nou viaţă, iar autorităţile din cele două ţări au semnat la 12 iunie acordul privind construcţia podului rutier Cosăuţi-Yampil. Cei de la Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova raportează că au mers de curând în teren pentru documentare, iar partea ucraineană confirmă lucrările care vor fi reluate în viitorul apropiat aici.
Noul pod va avea 1.400 metri lungime, având 2 benzi şi trotuare pietonale pe ambele sensuri. Acesta e localizat în apropiere de Soroca şi va elimina astfel necesitatea folosirii bacului pentru traversarea frontierei pe râul Nistru.
Mai important, noul pod se va conecta la traseul R14 şi M2/R6 din Moldova, un traseu lat, care trece printr-un număr relativ mic de localităţi şi astfel va face călătoriile spre Kiev mai rapide.
De partea ucraineană, traseul va fi conectat cu noul drum expres R08 spre Vinniţa şi cu drumul în regim de autostrada M12, apoi M21. Respectiv, şi pe partea ucraineană se va putea circula mai repede, astfel încât timpul total de călătorie pe acest traseu spre Kiev ar trebui să se scurteze considerabil.
0
1,453
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!