(VIDEO) Sistemul de frânare automată a unui Mercedes a salvat ieri viaţa unui pieton în Chişinău, deşi şoferul circula neregulamentar

6 Iulie 2023, 08:29
Redacţia PiataAuto.md
Majoritatea maşinilor noi, cel puţin cele în versiuni aprobate pentru UE, au de câţiva ani sisteme de frânare automată, învăţate la început să distingă automobile care frânează brusc în faţă, iar apoi şi pietoni. Şi chiar dacă uneori se atrage puţină atenţie acestor tehnologii, ieri un asemenea sistem de frânare automată a unui Mercedes C-Class W205 a salvat viaţa unui pieton din Chişinău, deşi şoferul maşinii circula neregulamentar şi ar fi fost vinovat de accident.
Totul s-a produs pe bulevardul Grigore Vieru din Chişinău, iar Mercedesul, cu numere de înmatriculare din Germania, circula pe banda dreaptă, rezervată doar transportului public, cu o viteză vizibil mai mare decât restul fluxului de trafic. Acolo există şi o trecere de pietoni, iar pe cele două benzi regulamentare maşinile erau oprite şi un pieton traversa deja strada. Şoferul din Mercedes, pe lângă faptul că circula pe banda greşită, nu a frânat la trecerea de pietoni, continuând să se apropie cu viteză mare.
Însă la un moment dat maşina a fost cea care a frâna automat, cu forţă maximă aplicată frânei. Iniţial se vede aprinderea stopurilor din spate, când pietonul era încă pe banda alăturată, şi e posibil ca la această etapă şoferul să fi apăsat pe frână. Însă maşina a preluat controlul cu apăsarea cu forţă maximă a frânei şi includerea ABS-ului, fapt certificat de regimul intermitent de aprindere a stopurilor. Se pare că-n acel moment maşina a preluat total controlul frânelor, întrucât exact după ce pietonul a reuşit să se ferească din faţa maşinii, ea a eliberat complet frânele, aşa cum e programată să facă, ceea ce înseamnă că piciorul şoferului nu apăsa pedala de frână în acel moment.
Vorbim atât de specific despre această situaţie şi intervenţie a acestui sistem pentru că exploatăm şi noi un Mercedes C-Class similar, sedan, şi acum câţiva ani am avut o reacţie similară a maşinii pe strada Albişoara din Chişinău, doar că în cazul nostru a fost vorba de un pieton care traversa neregulamentar şi a apărut dintre maşini alergând. Atunci maşina a făcut exact acelaşi lucru, a frânat la maxim automat la acel pieton, reducând viteza semnificativ şi evitând impactului, iar imediat după ce pietonul a fugit din faţa maşinii, ea a eliberat frânele şi a revenit la normal.
Prin urmare, în situaţia de ieri e posibil ca şoferul să fi avut şi el o reacţie parţială, dar frânarea cu forţă maximă şi evitarea accidentului e cu siguranţă meritul maşinii. Din fericire, şi pietonul a avut o reacţie bună şi s-a grăbit să se ferească. Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Telegram / StopHam Moldova
0
4,445
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!