O turbină eoliană din Danemarca a marcat un nou record mondial la cantitatea de electricitate produsă într-o singură zi, funcţionând continuu la 100,8% randament

15 August 2023, 14:17
Redacţia PiataAuto.md
Compania daneză Vestas, considerată a fi unul din inventatorii şi promotorii turbinelor eoliene în forma în care le ştim azi, a anunţat că una din turbinele sale tocmai a marcat un nou record mondial la cantitatea de electricitate produsă într-o singură zi. Turbina e una de model Vestas V236-15.0 MW, ceea ce înseamnă că elicea sa are 236 metri în diametru, iar generatorul său are 15,0 MW putere maximă instalată. E o turbină de model nou, despre care anunţam în luna decembrie 2022 că a fost transportată la locul primei instalări în Danemarca, apoi instalată pe poligonul de testare din Osterild, acolo unde modelele noi funcţionează în regim de testare de viaţă reală înainte de a fi puse în producţia de serie mare.
Foto: Imagine de la transportarea turbinei din decembrie 2022 spre locul de instalare

Pe atunci, în decembrie 2022, ea deţinea titlul de cea mai puternică din lume turbină eoliană din lume, la cei 15,0 MW ai săi, preluând acest titlu de la o turbină germano-spaniolă Siemens-Gamesa de 14 MW, titlu pe care modelul germano-spaniol şi-l adjudecase doar câteva luni mai devreme. Apropo, acea turbină Siemens-Gamesa a stabilit un record similar la cantitatea de electricitate produsă într-o singură zi, de 359 MWh într-o singură zi, în luna octombrie 2022.
În iunie 2023, turbina daneză Vestas a fost detronată de pe poziţia de cea mai puternică din lume de o altă turbină chineză, de 16,0 MW, care a început a fi instalată în mare şi are toate şansele să stabilească noi recorduri în timpul apropiat. Dar până atunci, să vorbim despre recordul mondial stabili acum câteva zile de turbina Vestas de 15,0 MW din Danemarca.
Aşadar, acum câteva zile, această turbină, instalată, Danemarca, a reuşit să stabilească recordul mondial la cea mai mare cantitate de electricitate produsă timp de 24 de ore de o singură turbină eoliană, generând 363 MWh! Cifra e cu 4 MWh mai mare decât recordul stabilit în octombrie 2022, dar e o diferenţă notabilă pentru a fi marcat un nou record mondial.
Ce înseamnă 363 MWh produşi în timp de 24 ore? Înseamnă că turbina a funcţionat la peste 100% capacitate instalată, or, 363 MWh divizaţi la 24 de ore, rezultă în 15,125 MWh produşi în fiecare oră! Asta înseamnă o putere efectivă de 15,125 MW, sau efectiv 100,8% din puterea declarată. Iată că o turbină eoliană poate funcţiona la 100% randament pe durata a 24 ore în continuu! Cum e posibil să fie randamentul de peste 100% în acest caz? Ei bine e vorba de o rezervă pe care generatorul o are faţă de puterea instalată declarată, iar condiţiile de vânt au fost atât de bună, încât turbina şi-a folosit toate rezervele în puterea de generare pe care le avea!
1
30,547
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!