(VIDEO) Bentley a recreat un model legendar din istoria sa, la 85% mărime, echipându-l cu un motor electric de doar 20 CP

18 August 2023, 19:13
Redacţia PiataAuto.md
În 1929, Bentley lansa cel mai marcant model din istoria sa interbelică, legendarul 4 -litre Supercharged, poreclit şi Blower din cauza sunetului pe care-l scotea compresorul său mecanic. Maşina asta avea deja un motor cu 4 valve per cilindru acum aproape 100 ani şi reprezenta versiunea mai puternică a ipostaze cu motor aspirat natural lansată mai devreme. Acest model, cu motorul aspirat natural, a adus gloria Bentley la Le Mans, cu ani consecutivi de victorii şi a înrădăcinat imaginea Bentley de maşină cu o inginerie creată în primul rând pentru performanţă supremă.
Maşinile normale, de stradă, livrau 130 CP cu acest motor supraalimentat pe atunci, dar în setările lui de cursă, motorul putea scoate 240 CP! Era maşina care fascina publicul, dar până şi ceilalţi ingineri din lumea auto. Au fost produse puţine, doar 55 exemplare de Blower cu compresor, şi cele originale se vând azi cu o avere, fiind extrem de rare. Mai există maşini făcute drept replică, care costă de asemenea sute de mii de euro, şi asta pentru că cele originale sunt prea puţine în comparaţie cu cererea uriaşă pentru ele şi dorinţa multor pasionaţi de a simţi cel puţin o senzaţie apropiată.
Foto: Maşina originală, din 1929

Ei bine, acum chiar Bentley lansează o replică, dar nu una identică, ci la 85% dimensiuni. Adică, dacă maşina originală avea 4,38 metri lungime, cea replicată de acum va avea 3,72 metri lungime. Noua maşina e inspirată după Bentley Blower No.2 şi repetă cu fidelitate toate micile detalii, inclusiv culoarea sau forma interiorului. Atunci de ce s-a făcut maşina la scară mică? E vreun exponat de muzeu?
Nu, nu e, e o maşină produsă acum, care se va vine în mai multe exemplare şi care poate fi înmatriculată, pentru a circula legal pe drumurile publice. Dar în acelaşi timp, e un soi de jucărie, odată ce are nu motorul de 4,5 litri supraalimentat sub capotă, cu un motor electric de 20 CP! Cu acest motor ea va avea o autonomie de puţin peste 100 km şi va atinge o viteză maximă de 72 km/h! Probabil fondatorul Bentley, Walter Oliver Bentley, ar avea ceva de spus despre această realizare...
Adevărul e că maşina e ceată de către cei de la The Little Car Company împreună cu Bentley, aceeaşi companie care a creat în ultimii doi ani „jucării” mai mici pe bază de Aston Martin DB5, Bugatti Type 35, Ferrari Testa Rossa J şi chiar pe bază de maşinuţa cu telecomandă Tamiya Wild One Max. Doar că aceste maşini au fost atât de bine construite şi atât de fidel, încât Tamiya şi Ferrari pot fi conduse deja aproape ca maşini normale. Iar acum cu acest Bentley pare că s-a cam şters hotarul dintre ce mai e jucărie şi ce e o maşină propriu-zisă.
Or, maşina asta cântăreşte deja 550 kg, având şi o bateri de 10,8 kWh. Iar la 550 kg e greu să o mai numeşti jucărie, mai ales că ea va fi înmatriculată ca un quadriciclu electric şi va avea acte şi plăcuţe de înmatriculare. Are ea vreun airbag sau vreun sistem ABS sau ESP la bord? Nu, pentru că, fiind un qudriciclu şi atingând doar 72 km/h nu e obligată să le aibă. Are doar o centură de siguranţă, pusă discret, pentru a nu strica din imaginea originalului.
Aşadar, avem o replică modernă Bentley, care arată fabulos de fidel dar care pare să fenteze la maxim ideea că e o jucărie, şi-n acelaşi timp şi standardele segmentului de quadricicle. În final, o putem numi o jucărie extrem de scumpă pentru cei maturi. Preţul nu e anunţat, primele 99 de exemplare vor costa mai scump pentru că fac parte dintr-o ediţie de lansare, iar judecând după faptul că maşinuţa pe bază de Ferrari costa 120.000 euro, acest Bentley cu siguranţă va costa mai mult.
Vezi mai jos şi un video cu acest Bentley.
0
3,592
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!