(VIDEO) Kia a lansat noul K4, un model care debutează doar cu motoare pe benzină, dar preia stilul de design de la ultimele modele electrice sud-coreene

28 Martie 2024, 17:43
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii 2-3 ani, dacă vorbeam despre o premieră Kia, era cazul aproape întotdeauna despre un nou model electric, or, coreeni au lansat foarte multe asemenea modele, toate fascinante. Modelele cu motoare pe benzină au mai avut pe ici, pe colo, câte o împrospătare, iar unele chiar au ieşit din producţie pe neobservate, fără a avea un succesor. Acum, însă, Kia lansează noul K4, un model care vine să amintească tuturor că producătorul coreean n-a uitat de cei ce-şi mai doresc motoare simple şi practice şi vor în continuare o maşină practică în esenţă, dar la fel de atrăgătoare în aspect.
Noua Kia K4 are 4,70 metri lungime, fiind cu 5 cm mai lungă decât Honda Civic, dar simţitor mai scurtă decât Toyota Camry. O comparăm cu aceste două modele pentru că şi Kia K4 are tracţiune faţă, iar pe piaţa SUA, acolo unde a debutat, cam acolo se îndreaptă ţinta concurenţială. Ceea ce face excelent noul K4 este să preia noul stil de design de la noua Kia EV9, SUV-ul electric, şi să-l transpună cu excelenţă pe acest nou sedan. Astfel, tot valul ăla de prospeţime de design pe care Kia a reuşit să-l asigure în ultimii ani e transpus acum şi pe un model pe benzină, care are şanse să facă vânzări excelente în SUA.
Iar ca să-şi asigure şansele de a fi un bestseller în rândul căutătorilor de reţele clasice de motoare cu combustie, Kia K4 debutează chiar şi cu un motor aspirat de 2,0 litri, care produce 147 CP. Asemenea motoare de 2,0 litri şi 147-150 CP puteau fi găsite la orice producător asiatic şi acum 15-20 de ani, deci mai clasic de atât nici că se putea!
Motorul de 2,0 litri e cuplat la o cutie cu raport continuu variabil, iar pe lângă el există şi un motor cu un spirit ceva mai modern, demn să concureze cu cel turbo de 1,5 litri de la Honda. În cazul lui Kia K4, e vorba de un motor turbo de 1,6 litri, care dezvoltă 190 CP, acesta fiind cuplat la o cutie automată cu 8 trepte.
Aşadar, motorul e un pic mai puţin puternic decât cel de la Honda, dar Kia promite senzaţii de condus savuroase cu acesta, care vor fi accentuate de o suspensie multilink pe puntea spate, exact ca şi la Honda Civic. A adevărat, însă, că la Kia trebuie să optezi pentru ipostazele GT-Line sau GT-Line Turbo ca să ai acea suspensie spate multilink, în caz contrar vei primi o bară mult mai simplă. Honda oferă suspensia sa standard. Kia a decis deci să poată ţinti spre Civic cu GT Line, dar să ia şi din clienţii care vor lucruri li mai simple de atât, oferindu-le ipostaza cu bară de torsiune şi cu motor mai simplu.
În zilele noastre, e aproape o raritate absolută să mai scriem despre asemenea maşini care debutează absolut fără niciun sistem hibrid, sau măcar microhibrid. În contextul aşteptatelor interdicţii ale motoarelor cu ardere internă, mulţi producători pur şi simplu nu mai dezvoltă motoare cu combustie noi, nu mai dezvoltă platforme de modele noi, iar modele care există au primit durate de viaţă mai lungă, iar unele vor trece maxim prin încă o generaţie de design până în 2035, dar consistenţa mecanică va rămâne aceeaşi. Aşa că un model precum K4 e o raritate deja.
Şi acesta, în esenţă, e un model care doar a preluat, perfecţionat şi combinat reţete tehnice pe care Kia deja le avea, marea inovaţie de aici fiind designul şi felul cum cei de la Kia au reuşit să transpună aceste linii moderne pe o maşină cu tehnologie absolut clasică. Pe partea mecanică nu există nimic nou şi surprinzător aici, dar şi de asemenea maşini e încă nevoie în lume. Inovaţia e la maşini electrice şi la Kia, indiscutabil. Partea frumoasă e că totuşi acel spirit proaspăt a ajuns pe noul K4 cel puţin la nivel de aspect estetic.
Şi acest aspect modern e prezent şi la interior, unde modelul are un sistem multimedia foarte similar cu ultimele modele electrice sud-coreene.
Deci, Kia a considerat că are nevoie de un model cu substrat tehnic clasic, ca să culeagă vânzări într-un segment încă prolific din SUA. Dar n-a vrut să lanseze un model şters şi palid în design, doar pentru a umple o bifă. Aşa că a făcut ceea ce părea aproape imposibil şi a creat un model simplu în consistenţă, dar excelent în formele şi proporţiile sale, care-l va face cu siguranţă unul din cele mai interesante de pe piaţă. În acest fel, Kia nu şi-a subminat nici imaginea de inovator cu predilecţie spre maşini electrice. Inteligentă şi inspirată mişcare, trebuie să recunoaştem.
Vezi mai jos şi un video cu noul K4, publicat de Kia.
1
1,288
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!