Cel mai nordic parc fotovoltaic din lume a fost instalat în Norvegia, la circa 1000 km de Polul Nord

21 Septembrie 2023, 12:52
Redacţia PiataAuto.md
Norvegia e pe cale să mai spargă un stereotip în abordarea sa de producţie a energiei regenerabile, după ce acum câteva săptămâni anunţam că ţara are supraproducţie de energie regenerabilă, încât decisese să ofere electricitate gratuită pentru o zi cetăţenilor săi, şi asta în principal datorită hidrocentralelor sale, completate de parcuri eoliene şi mai puţine parcuri solare. Acum însă, compania norvegiană de stat Store Norske Energi a instalat şi va conecta în următoarele zile un parc fotovoltaic acolo unde probabil nimeni nu s-ar fi gândit să capteze energia soarelui — la puţin peste 1.000 km de Polul Nord, pe insula Svalbard!
Insula Svalbard e cea mai nordică insulă locuită permanent de pe planetă, unde numărul populaţiei e oricum foarte mic, ea fiind situată cam la jumătatea distanţei dintre extremitatea nordică a Norvegiei continentale şi Polul Nord. Insula e locul unde se află depozitul global de seminţe, de exemplu, dar şi locul unde uneori producătorii scandinavi îşi testează vehiculele în condiţii extreme, precum camionul electric Scania, care asigură poşta pe Svalbard. Viaţa pe insulă e cu totul deosebită, cu jumătate de an de noapte polară şi altă jumătate — de zi polară.
Iar asta ne duce inevitabil cu gândul că jumătate de an panourile solare tot ar putea fi productive. Parcul solar a fost amplasat în locul numit Isfjord Radio, amplasat la 78° latitudine nordică, conceput iniţial ca o staţie radio de legătură cu Norvegia continentală. Acum ea e şi o destinaţie turistică, dar îşi păstrează locul său esenţial în comunicaţii, prin urmare există şi un consum permanent de electricitate, iar pentru această electricitate se consumau anual 200.000 litri de motorină pentru generatoare.
Staţia a instalat anterior panouri fotovoltaic pe acoperişul său, o baterie mai mare, dar şi o instalaţie de stocare a energiei termice, care i-a permis să-şi reducă consumul de motorină. Odată cu instalarea noului parc fotovoltaic, şefa companiei de stat Store Norske Energi, Heidi Theresa Ose, se aşteaptă că acest consum de motorină va scădea cu 70%, ceea ce înseamnă o economie anuală de 140.000 litri de motorină, care nu vor genera emisii CO2.
Foto: Şefa companiei de stat Store Norske Energi, Heidi Theresa Ose

Şefa companiei energetice de stat norvegiene spune că instalarea parcului fotovoltaic pe Svalbard a fost o misiune provocatoare, care le-a oferit o experienţă enormă, întrucât panourile au trebuit fixate de structuri ce au fost fixate, la rândul lor, în permafrost. Pe parcursul lucrărilor au fost furturi de zăpadă, îngheţuri şi depuneri de gheaţă, inclusiv pe panouri.
Panourile îşi transmit electricitatea generată sistemului electric local al staţiei Isfjord Radio, care are grijă de distribuţia energiei pentru consum curent şi stocare în baterii şi în utilajul de stocare sub formă de energie termică. Întreg sistemul nu e conectat la reţeaua electrică naţională, întrucât e prea izolat, şi e dirijat local, fiind, de facto, un sistem hibrid, care gestionează resursele disponibile şi porneşte generatoarele diesel doar când e nevoie.
Sistemul hibrid a fost dezvoltat în colaborare cu Universitatea Svalbard, iar mai mulţi ingineri de pe partea continentală a Norvegiei s-au implicat şi ei în acest proiect pilot. Experienţa obţinută aici va fi replicată în curând şi către ale comunităţi izolate din zonele arctice ale Norvegiei, unde nu există reţea electrică centralizată şi se mai folosesc generatoare locale. Dacă se reduce peste tot consumul şi emisiile cu 70% şi mai mult, e deja un avantaj enorm, iar inginerii caută deja soluţii pentru a ajunge la stocare suficientă, cât să permită apropierea de 100%. O parte din soluţiile analizate de ei presupun testarea de turbine eoliene mai mici, care să reziste în clima dură polară.
2
2,267
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!