(VIDEO) Experiment în Canada: distanţele de frânare a motocicletelor, cu ABS şi fără, cu roata faţă şi spate, comparate şi măsurate
24 Septembrie 2023, 17:01 Redacţia PiataAuto.md
În cazul maşinilor, aproape că nu mai există îndoială că în marea majoritatea a scenariilor distanţa de frânare cu ABS va fi mai scurtă decât cea fără ABS, întrucât cele 4 roţi pot fi ajustate individual, pentru a evita blocarea frânelor, şi întrucât şoferul are doar de apăsat pedala, cât mai puternic, pentru ca sistemele electronice să facă restul. Dar în cazul unei motociclete, lucrurile stau diferit adeseori, aşa că un youtuber din Canada şi-a propus să facă un experiment prin care să măsoare distanţele de frânare cu ABS şi fără, cu frânare pe roata faţă şi spate, aflând dacă un motociclist poate frâna în distanţă mai scurtă fără ABS decât cu ABS-ul inclusiv şi cu frâna acţionată la maxim.
Acesta a invitat şi un reprezentant al serviciilor de intervenţie, cu experienţă în anchetele accidentelor, care a dezvăluit că în 80% din accidentele cu motociclete, motocicliştii fie nu frânează deloc, fie frânează doar cu roata spate! S-ar părea că e contraintuitiv, dar nu e. În momentul critic, motociclistul are instinctiv intenţia de a apăsa o singură frână, nu două, şi de obicei apasă pedala, pentru frâna roţii spate, ca la o maşină.
Şi e cât se poate de clar că roata spate are aderenţă mult mai mică. O frâna cu roata faţă, sau cu amândouă, ar ajuta enorm, întrucât acolo există mult mai multă aderenţă. Dar există riscul răsturnării sau a ridicării într-o roată, risc care poate fi menajat doar cu experienţă bună în condus.
ABS-ul motocicletelor e gândit să facă acelaşi lucru ca la o maşină, dar funcţionează doar un o roată separat, şi tinde să nu permite ridicarea într-o roată. Paradoxul e că atunci când cineva experimentat frânează până la limita aderenţei, simţind acea limită şi jonglând cu ea fără a pierde controlul, el va avea distanţă de frânare mai scurtă cu o motocicletă, faţă de cineva care frânează doar apăsând complet frâna şi aşteptând ABS-ul să facă toată treaba, fapt demonstrat de experimentul de mai jos.
Aşadar, nu e un mit că un motociclist experimentat, cu simţurile sale, poate frâna mai bine decât ABS-ul inclus la maxim. Doar că comparaţia e valabilă doar pentru cei care apasă la maxim frâna şi aşteaptă ABS-ul să facă totul, fără a ajusta ei forţa de frânare. Dacă eşti la fel de experimentat, ai ABS-ul inclus, dar tot de strădui să ţii motocicleta la limita pierderii aderenţei, atunci tot vei frâna mai repede.
Prin urmare, recomandarea e să se lase ABS-ul inclus, pentru siguranţă, dar să se practice mult mai mult frânările rapizi şi cizelarea reacţiei de a frâna cu ambele roţi sau cu faţa în situaţii extreme.