Chinezii de la BYD au cucerit piaţa din Thailanda în doar câteva luni, numai cu maşini electrice, detronând mai mulţi producătorii niponi la vânzări totale

27 Octombrie 2023, 16:07
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie foarte curioasă e remarcată în Thailanda în ultimul an, dar în special în ultimele luni. În mod tradiţional, această piaţă asiatică mare era dominată de producători japonezi, mulţi dintre ei având şi fabrici care produc atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export. Mitsubishi, de exemplu, are una din cele mai mari fabrici aici, unde se produc în special pick-up-uri. Şi Toyota are producţie locală, iar vânzările au fost dominate de mărci japoneze decenii la rând. De un an încoace, însă, marca chinezească BYD a intrat pe această piaţă, doar cu maşini electrice, la preţuri foarte accesibile. Şi chinezi au reuşit în ultimele câteva luni să adune vânzări atât de mari, încât au detronat mai mulţi producători niponi la cifra de vânzări totale, nu doar la electrice!
Spre exemplu, noul BYD Seal se vinde în Thailanda cu un preţ de 33.000 dolari, comparabil cu sedanuri japoneze de dimensiuni similare, şi simţitor mai puţin decât alte sedanuri premium. SUV-ul mai mic Atto costă circa 30 mii dolari, iar monovolumul compact electric Dolphin costă doar 20.000 dolari! Şi asta în timp ce acest monovolum foloseşte baterii Blade de ultimă generaţie a celor de la BYD.
Foto: BYD Dolphin

Asta a făcut ca aceste preţuri să atragă nu doar neapărat pasionaţii de electrice, ci şi cumpărători care nu s-ar fi gândit anterior la maşini electrice. Între timp, Thailanda are un plan aprobat prin care vrea ca în 2030 minim 30% din maşinile vândute în ţară să fie electrice, şi dezvoltă intens infrastructura de staţii de încărcare. Deci, cu un preţ atât de mic la maşini electrice şi cu staţii deja disponibile în număr mare, maşinile electrice acelor celor de la BYD au reuşit să cucerească în mod neaşteptat piaţa Thailandei.
Foto: BYD Seal

Cifrele de vânzări sunt atât de mari, încât BYD a depăşit 4% cotă de piaţă doar cu maşinile sale electrice şi totodată a întrecut producători niponi precum Nissan, Mazda şi chiar Mitsubishi la cifrele total de vânzări! Deci până şi producători cu fabrici locale, care vindeau relaxaţi modele convenţionale, cu o cerere de neclintit pe piaţa Thailandei, s-au pomenit detronaţi acum de un producător chinez, care a venit doar cu maşini electrice pe o piaţă ce era considerată anterior nu tocmai una în care să primeze cele mai noi modele.
BYD nu a întrecut deocamdată Toyota la cifrele totale de vânzări. Dar asta nu înseamnă că Toyota poate să stea relaxată. Or, pentru mulţi producători din Japonia, piaţa Thailandei a fost multă vreme o mină de aur, în care se puteau produce modele mai înapoiate tehnic, sau mai simple şi mai durabile, la costuri mai mici, scoţându-se profituri frumoase şi beneficiind de dominaţia pe acea piaţă. Şi acum chiar şi o asemenea piaţă a devenit o provocare pentru niponi.
1
5,658
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!