(VIDEO) Şi în SUA există un soi de Dacia Spring, îi spune Kandi K27 şi e atât de lentă, încât o întrec Citroen 2CV şi Fiat 500 clasice
24 Octombrie 2023, 13:29 Redacţia PiataAuto.md
Dacia Spring e o maşină electrică foarte populară în România şi în Europa, oferind o sumă de parametri relativ decenţi, chiar dacă aceştia mai vin şi cu compromisuri. Maşina e fabricată în China, asta o ştim cu toţii, dar, mai ales acolo unde există subvenţii de la stat, preţul ei e unul atractiv, cel puţin deocamdată, până vine pe piaţă şi noul Citroen e-C3. Dar puţini dintre noi ştim că şi în SUA există un soi de Dacia Spring, produsă tot în China, care miza tot pe un preţ mai accesibil şi pe o sumă de calităţi decente. Îi spune K27 şi e atât de lentă, încât o întrec clasicele Citroen 2CV şi Fiat 500.
Kandi K27 are o baterie de 17,69 kWh, cu care pretinde să atingă 160-180 km autonomie, dar în viaţa reală atinge sub 100 km. Surprinzător, dar electromotorul e mai puternic decât la Dacia Spring, având 61 CP şi 150 Nm, deci maşina nu prea avea cum să fie atât de lentă, teoretic, mai ales că lungimea sa e mai mică decât a Daciei — măsurând doar 3,46 metri.
Problema a fost la siguranţa maşinii. Chinezii au vrut să o vândă drept cea mai ieftină maşină electrică în SUA, la un preţ de pornire de doar 12 mii dolari, fără vreun ajutor guvernamental, şi au echipat-o şi cu două airbag-uri, ba chiar şi cu ABS şi sistem EBD de distribuţie a forţei de frânare. Maşina are şi cameră video pentru marşarier, obligatorie deja pentru SUA. Dar n-a trecut testele de siguranţă pentru a se califica drept un autoturism bun de vânzare.
Aşa că producătorul chinez a decis să-i limiteze atunci viteza maximă la 35 mph, adică 56 km/h, pentru a o putea califica drept un soi de cvadriciclu, într-o idee apropiată de Fiat Tolopino şi Citroen Ami în Europa. Astfel, cerinţele de siguranţă sunt mai mici, iar maşina a putut fi vândută în SUA. Motorul, însă, a rămas de 61 CP, doar că el accelerează repede până la 35 mile le oră, după care doar menţine viteza.
Iar asta a făcut ca maşina să fie foarte lentă, inacceptabil de lentă pentru SUA, unde ideea de a avea doar o maşină ultra-compactă urbană, ca un cvadriciclu, nu e tocmai o tendinţă. De asta nici n-a prea auzit nimeni de această maşină.
Autorii unui canal de YouTube, însă, au pus-o pe Kandi K27 alături de un Fiat 500 clasic şi un Citroen 2CV, pentru a compara dinamismul lor în câteva scenarii.