(VIDEO) Un dirijabil electric va face primul zbor în jurul lumii fără escală şi fără a consuma măcar o picătură de carburant

1 Octombrie 2023, 19:41
Redacţia PiataAuto.md
Dirijabilele sunt o formă demult uitată de aparate de zbor, într-atât de demult, încât aproape nimeni nu-şi mai pune întrebarea dacă a fost ceva bun şi eficient în tehnologia lor şi dacă am putea refolosi cel puţin o parte din acele beneficii. Acum, însă, într-o epocă în care avioanele electrice sunt pe cale de a deveni realitate, în care navele experimentează cu propulsia electrică, pe hidrogen, ba chiar îşi amintesc şi de navigaţia cu ajutorul vântului, există o echipă de aventurieri şi ingineri, care vor să readucă dirijabilele în aviaţia civilă. Iar primul lor proiect de demonstraţie a genialităţii şi eficienţei acestor e Solar Airship One, dirijabilul electric cu care 3 aventurieri vor face înconjurul lumii, în primul zbor în jurul pământului fără escală şi fără carburant!
Cei 3 aventurieri care vor pleca în această călătorie istorică în jurul lumii sunt Bertrand Piccard, Dorine Bourneton şi Michel Tognini. Elveţianul Bertrand Piccard e omul care a făcut în 1999 un înconjur al lumii cu balonul cu aer cald, pentru ca ulterior, împreună cu mai mulţi ingineri, să proiecteze un avion cu panouri solare, care să facă înconjurul lumii, pornind în 2015. Însă acest înconjur trebuia făcut cu escale, 12 la număr planificate iniţial, însă mai multe de facto. Bateriile au avut probleme pe atunci şi au trebuit înlocuite, aşa că toată călătoria a durat 16 luni. Toată acea experienţă enormă, însă, îl va ajuta acum în proiectarea şi mai avansată a dirijabilului electric.
Foto. Avionul cu panouri solare cu care Bertrand Piccard a făcut înconjurul lumii în 2015-2016

Lui Bertrand i se va alătura Dorine Bourneton, prima femeie pilot acrobatic cu dizabilităţi. La vârsta de 16 ani, ea a fost singura supravieţuitoare a unui accident aviatic, după care a rămas cu dizabilităţi locomotorii. Şi le-a depăşit, însă, devenind pilot şi făcând uz de libertatea zborurilor şi a cerului.
Şi, în fine, cel de-al treilea pilot va fi Michel Tognini, un astronaut în Agenţia Spaţială Europeană, cu 3 misiuni în cosmos la activ în cariera sa. Deci, o echipă mai puternică de piloţi nici că se putea aduna pentru această misiune.
Dirijabilul cu care aceştia vor călători, Solar Airship One, e construit de compania franceză Euro Airship pentru ei, în strânsă colaborare, făcând uz de toate experienţele anterioare. Acesta e un dirijabil de tip rigid, adică are o structură formată dintr-o carcasă fixă. Apropo, aici putem aminti de ce au plecat în istorie dirijabilele. Tehnologia lor există de prin anii 1850-1860, fiind perfecţionată de un inventator croat, el vânzând-o apoi neamţului Ferdinand von Zeppelin. Acesta a fondat în cele din urmă cea mai importantă companie din lume, producătoare de dirijabile, iar între 1899 şi 1938 a produs 119 dirijabile, numite zepeline, după numele companiei. În 1937, însă a avut loc un accident aviatic cu dirijabilul LZ 129 Hindenburg. Acel accident a şi fost sentinţa de final pentru dirijabile, o sentinţă nemeritată, în mare parte.
Foto: Dirijabilul LZ 129 Hindenburg, în momentul accidentului său

Ei bine, noul dirijabil electric construit acum în Franţa va fi mai mic decât Hindeburg, cel mai mare dirijabil din acea vreme. Solar Airship One va avea 151 metri lungime şi va fi cam de 4 ori mai mic în volum, având 50.000 m3. Structura sa esenţială, care-i va asigura portanţa, va fi formată din 15 baloane cu heliu, fiecare gestionat individual, pentru a-i imprima dirijabilului o manevrabilitate mai bună. Corpul să exterior e format din două straturi, astfel asigurându-se un reglaj mai bun al temperaturilor interioare şi devenind posibilă exploatarea în orice condiţii meteo, dirijabilul având şi degivrare automatizată.
Propulsia e asigurată de 4 electromotoare relativ mici, pentru că portanţa e asigurată de efectul fizic al heliului, şi astfel electromotoarele au sarcina doar de a imprima mişcare pe orizontală. Puterea nu e anunţată deocamdată, însă cel mai interesant e că electricitatea pentru aceste motoare poate veni din două surse — de la soare sau de la o instalaţie cu pile de combustibil, cu hidrogen.
Astfel, jumătatea superioară a corpului dirijabilului e acoperită cu 4.800 m2 de panouri solare flexibile, o suprafaţă cât un teren de fotbal. Acestea produc mai multă electricitate decât e nevoie pentru propulsie şi întrucât altitudinea de croazieră e de 6.000 metri, sunt întotdeauna deasupra norilor, având acces la soare pe timp de zi. Surplusul de energie e direcţionat spre producţia de hidrogen şi stocarea acestuia. Noaptea începe a lucra instalaţia de pile de combustibil şi foloseşte acel hidrogen pentru a genera electricitate şi a propulsa mai departe dirijabilul. Deci, efectiv hidrogenul e folosit aici ca mediu de stocare a energiei, în locul unei baterii obişnuite, mai grele.
Călătoria în jurul lumii va începe în 2026 şi va avea loc pe o traiectorie apropiată de ecuator, pe o distanţă de 40.000 km, pe care echipa vrea s-o acopere în doar 20 de zile, deci cu o medie de circa 2.000 km pe zi, sau 83 km/h. Cel mai important, dirijabilul electric va fi electiv complet autonom, generându-şi toată electricitatea pentru zbor de la soare, fără a genera emisii CO2, fără a consuma măcar o picătură de carburant fosil şi chiar şi fără a face zgomot.
Compania franceză care construieşte acum dirijabilul spune că acesta face parte din clasa de 10 tone, clasă care ar urma în viitor să servească pentru transport de pasageri, după care sunt planificate dirijabile din clasa de 50 tone, iar apoi şi în clasa de 400 tone, care vor fi deja de tip pur cargo.
Acastă călătorie va fi un pas major, deci, şi pentru aviaţie în general, or, dacă se va dovedi că aceste dirijabile pot transporta sarcini utili mari cu consum mult mai mic decât al avioanelor, iar pe deasupra şi electric, cu zero CO2, ele ar putea aduce o schimbare majore a modului în care sunt transportate mai ales mărfurile pe cale aeriană, luând eventual şi din piaţa navelor mari transportatoare de containere, or, viteza de deplasare a acestor dirijabile e mai mare decât a navelor. Deci, la orizont e foarte posibil o călătorie deciziviă pentru viitorul aviaţiei şi a transporturilor maritime!
Vezi mai jos şi un video publicat de echipa de expediţie cu ideea călătoriei lor în jurul lumii şi cu dirijabilul lor.
0
16,896
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!