Moldova a avut parte de cele mai abundente ninsori din ultimii ani, la orele dimineţii încă mai sunt drumuri blocate

27 Noiembrie 2023, 09:38
Redacţia PiataAuto.md
Ziua de duminică, 26 noiembrie, a adus cele mai abundente ninsori pe care le-a văzut Moldova în ultimi ani, cu un număr mult mai mare de drumuri blocate decât se mai întâmpla uneori, iar blocajele au ţinut pe o perioadă de timp mult mai mare. De fapt, la orele dimineţii, poliţia ne-a confirmat că mai rămân blocate un număr mare de trasee naţionale şi chiar trasee din municipiul Chişinău şi suburbii.
Astfel, la ora 08:45 dimineaţa, mai erau blocate următoarele trasee:
• R32 Cahul - satul Balabanu
• M3 Novosiolovca — Vulcăneşti — Giurgiuleşti
• R35 Vişniovca- Cantemir- Comrat
• R26 porţiunea Mihailovca — Cimişlia
• R31 Tudora- Palanca
• R2 Chişinău-Bender
• R30 Ciobanovca — Troiţa Nouă
• M5 Bulboaca
• Localitatea Tohatin spre satul Cheltuitori, municipiul Chişinău
• Strada Băcioii Noi - Drumul Băcioiului, municipiul Chişinău
Ieri seară au mai fost blocate preţ de mai multe ore trasee precum M3 Cimişlia — Ciucur Mingir, M3 de la Comrat la Svetlîi, R34 Leova — Sărata Nouă, R35 Comrat Cantemir. Blocaje temporare au fost şi pe traseul Hânceşti — Chişinău, sau Cimişlia — Porumbrei, dar şi pe o mulţime de alte trasee.
Şoferii au trebuit să stea, astfel, ore în şir în maşinile lor în aşteptare, în situaţii care se întâmplă rar în Moldova. Însă de această dată putem spune obiectiv că autorităţile de toate rangurile, şi instituţiile precum poliţia sau IGSU au prevenit în repetate rânduri cetăţenii despre ninsorile care se apropie şi au sfătuit şoferii să evite deplasările sau să aibă cel puţin combustibil suficient şi toate cele necesare dacă deplasările nu pot fi amânate.
Circa 1.500 de poliţişti au intervenit pe parcursul zilei de ieri în toată ţara pentru a ajuta la menţinerea siguranţei pe drumurile publice şi aceştia continuă să mai fie în teren şi să activeze în regim special.
Cei de la IGSU şi-au pus la dispoziţie camioanele lor mari, cu tracţiune 6x6, pentru a ajuta la intervenţii şi deszăpeziri rapide acolo unde a fost posibil.
Pe lângă asta, IGSU a intervenit în aproape 200 de cazuri de situaţii de urgenţă, cifra până la orele dimineţii fiind de 182 de intervenţii. Asta a însemnat deblocări de ambulanţe, intervenţii în accidente grave, intervenţii de salvare în situaţii ce impuneau risc pentru viaţă.
Din păcate, s-au produs şi accidente grave, câteva din ele având şi pierderi de vieţi omeneşti. Cel mai revoltător e un accident în care un şofer a luat doi trecători care făceau autostopul şi apoi a ajuns în decor şi unul din pasagerii pe care i-a luat şi-a pierdut viaţa, iar poliţia a constatat ulterior că acel şofer avea anvelope de vară pe puntea faţă şi de iarnă pe puntea spate. Deci, în asemenea condiţii, acel şofer circula cu anvelope de vară pe puntea faţă!
La această oră continuă eforturile de a deszăpezi traseele blocate. Ninsoarea a încetat, însă vântul puternic mai pune în dificultate aceste eforturi pe unele trasee mai expuse unde zăpada e adusă la loc în noi troiene. Oricum, cel mai probabil în câteva ore toate traseele vor fi deblocate, iar astăzi e încă recomandată evitarea deplasărilor nenecesare. Ministerul Educaţiei a recomandat autorităţilor locale să instituie zi liberă pentru elevi, lucru care s-a şi întâmplat în majoritatea localităţilor afectate.
Foto: Poliţia, împreună cu voluntarii pasionaţi de offroad, au mers în ajutorul celor blocaţi
0
1,240
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!