Primăria Chişinău a reconfigurat o trecere de pietoni problematică, adăugând elemente de siguranţă, şi anunţă că va aplica aceleaşi metode la alte treceri din oraş

15 Noiembrie 2023, 09:14
Redacţia PiataAuto.md
În Chişinău există multe treceri de pietoni cu probleme cronice de vizibilitate şi configurare periculoasă a lor. Este mai ales cazul trecerilor amenajate pe drumuri cu 4 sau 6 benzi, acolo unde traficul e intens, iar pietonul, odată ce începe a trece, nu poate fi sigur că maşinile de pe toate benzile vor opri şi el va putea trece în siguranţă. Însăşi ideea de a avea treceri nesemaforizate sau nesecurizate adiţional pe drumuri mai late de 2 benzi e greşită, dar acestea mai există în continuare în Chişinău şi în Moldova. Totuşi, acum primăria a reconfigurat o asemenea trecere, situată pe strada Mioriţa, şi anunţă că va aplica metode similare şi pentru alte treceri problematice din oraş.
Trecerea de pe strada Mioriţa a fost aleasă din cauza statisticilor de accidente de aici. Iar reconfigurarea a însemnat un marcaj prin care linia dublă de pe centru se divizează la un moment dat, creând spaţiu pentru o insulă de siguranţă pe centru pentru pieton, astfel încât acesta să aibă un spaţiu de protecţie la mijlocul traversării. Pe lângă marcaj, insula e protejată şi de stâlpi cu elemente reflectorizante.
Pe lângă asta, a fost montat şi un semafor cu galben intermitent, care ar trebui să atragă atenţia şoferilor de departe despre trecere şi necesitata de a încetini şi acorda prioritate. Bineînţeles, trecerea a fost marcată în culori de roşu şi alb, pentru contrast adiţional şi alertare vizuală.

Toate aceste elemente au fost doar înşurubate în asfalt, lăsând impresia unei lucrări temporare, deşi intenţia e una de termen lung.
Anterior, alte treceri similare, dar fără semafor galben, au fost amenajate şi pe Calea Ieşilor, iar în viitorul apropiat urmează reconfigurarea cu metode similare a trecerilor de pe şoseaua Hânceşti, colţ cu strada Academiei şi de pe strada Independenţei, colt cu strada Teilor. Trecerile succesive mult mai problematice de pe strada Grădina Botanică şi Lunca Bâcului nu sunt deocamdată menţionate în planurile primăriei.
2
1,757
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!