(VIDEO) Doi fermieri din Olanda au creat maşină cu un motor V16 diesel în 2 timpi, provenit de la un camion

12 Noiembrie 2023, 10:17
Redacţia PiataAuto.md
Doi amici de-o viaţă, Martin Quist şi Frans van Tatenhove, ambii fermieri în Olanda şi ambii pasionaţi de mecanică, maşini şi inginerie, au creat împreună un hot rod cu totul special, combinând elemente curioase, aşa cum şi-au imaginat ei mai bine. Piesa principală din ecuaţie e un motor V16 diesel imens, provenit de la un camion, care are 18,6 litri cilindree şi funcţionează în 2 timpi!
Motorul vine de la unul din camioanele americane, care foloseau multă vreme propulsoare diesel în doi timpi de la Detroit Diesel. Spre exemplu, până şi acest renumit Peterbilt 352 Pacemaker, din imaginea de mai jos folosea asemenea motoare diesel în 2 timpi. Existau diverse configuraţii în numărul de cilindri, de 1,2 litri capacitate per cilindru şi de 1,5 litri capacitate, iar numărul cilindrilor putea fi de 6, 8, 12 sau 16. Cea mai puternică ipostază de serie a acestei familii de motoare, era una cu 16 cilindri, ajutată cu supraalimentare, care putea scoate 960 CP, dar ea se monta doar pe camioane cu misiuni speciale şi dificile, restul motoarelor având până la 700 CP.
Ei bine, motorul pus pe acest automobil al fermierilor din Olanda e un 16V-71, dintre cele care scoteau până spre 635-650 CP în varianta originală, Însă în mod clar acesta a beneficiat acum de modificări avansate pentru performanţă, de la un nou sistem de turboaspirare cu două turbosuflante mari, până la un sistem de oxid de azot, care ar trebuie să ducă puterea motorului până spre 1.000 CP!
Cei doi amici au decis să folosească un şasiu de camion, ca să facă faţă puterii, pe care să monteze o suspensie mai coborâtă, astfel încât maşina să aibă o gardă la sol ceva mai uzuală.
Motorul avea aproape 3.000 Nm în varianta sa originală şi e clar că acum are mult mai mult, de asta şi roţile spate sunt semnificativ mai late, ca să poată transpune pe asfalt cuplul imens.
Cei doi şi-au lăsat maşina filmată în timp ce o pregăteau să o ducă la muzeul de tehnică din Sinsheim, unde va fi expusă publicului o perioadă.
Vezi în video-ul de mai jos cum arată acest bolid diesel în 2 timpi şi mai ales cum sună motorul acestuia.
0
16,405
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!