(VIDEO) Fondatorul genial al Koenigsegg arată în detalii ingineria noului supercar Jesko, cu motor V8 de 1600 CP
16 Noiembrie 2023, 11:44 Redacţia PiataAuto.md
Christian von Koenigsegg e unul din oamenii geniali ai lumii auto, cu o gândire strălucită în materie de inginerie şi performanţă, iar în cazul lui Christian, el e omul care de mai bine de 20 de ani încoace face minunile să se întâmple la marca suedeză Koenigsegg. Supercar-urile, sau hipercar-urile acestei mărci nu sunt doar nişte piese scumpe şi opulente, ci mai ales nişte capodopere inginereşti, cu performanţă cu mult peste orice medie imaginabilă, scoasă prin soluţii adeseori unice în lume. Ei bine, acum Christian a făcut un tur detaliat al fabricii sale, arătând cele mai intrigante componente din ingineria noului supercar Jesko.
Acesta începe prin a arăta componentele cutiei de viteze, cu fiecare roată dinţată cu ambreiaj asociat, ceea ce le-a permis inginerilor să nu folosească un volant central între motor şi cutie, iar asta îi permite motorul să-şi schimbe turaţiile mult mai repede, în lipsa inerţiei dictate de volant.
Desigur, a urmat şi demonstrarea fascinantului motor V8 de 5 litri, care scoate 1.280 CP când e rulat pe benzină şi 1.600 CP când rulează pe combustibil E85. Acesta e motorul cu cea mai mare putere per litru din lume, iar el a putut fi creat de o companie relativ mică din Suedia, fiind şi omologat pentru întreaga lume, pentru a circula pe drumurile publice.
E la fel de admirabil să-l vedem pe Christian cu cât pasiune şi admiraţie tratează el fiecare piesă mecanică din componenţa maşinilor pe care le produce fabrica sa. E foarte rar în lumea noastră, când fondatorul şi şeful unei companii auto, are atâta cunoaştere profundă de inginerie şi mai ales atât admiraţie pentru partea mecanică a unui automobil.
Apropo, construcţia unei cutii şi a unui motor durează o săptămână, fiecare fiind făcute de câte un angajat. Deci un angajat va face doar 4 cutii lunar, sau 4 motoare.
În final, Christian a mers şi în laboratorul de testare a motorului, cu instalaţie cu dinamometru, unde-i poate fi măsurată puterea în funcţionarea pe ambele tipuri de combustibil de care e capabil.