Inginerii germani au creat o nouă dronă care ajută turbinele eoliene să rămână funcţionale iarna, la temperaturi de îngheţ
3 Decembrie 2023, 13:01 Redacţia PiataAuto.md
Turbinele eoliene cunosc în prezent un ritm accelerat de dezvoltare în crearea de modele tot mai mari şi mai puternice, dar şi în ritmul de instalare a noilor parcuri eoliene, atât terestre, cât şi maritime. Şi chiar dacă ştim cu toţii că aceste turbine necesită intervenţii periodice pentru mentenanţa lor şi a generatoarelor, una din cele mai costisitoare probleme din punct de vedere al randamentului e mai puţin cunoscută şi se manifestă iarna la temperaturi scăzute. Acum, însă, un grup de ingineri din Germania, de la două institute în colaborare din Fraunhofer, au creat o nouă dronă care vine să rezolve această problemă.
În ce constă problema turbinelor eoliene, mai puţin cunoscută publicului? Iarna, în anumite condiţii de răcire bruscă a temperaturilor, mai ales după o perioadă de umiditate sporită sau ploi, turbinele eoliene pot forma depuneri de gheaţă pe suprafeţele palelor elicelor. Ca şi la avioane, depunerea de gheaţă scade din efectul aerodinamic, iar astfel vântul împinge mai puţin eficient turbina în rotaţii. Pe lângă asta, e foarte mare şansa ca depunerile de gheaţă să fie neuniforme, ceea ce generează dezechilibre, care sunt accentuate de forţa centrifugă şi astfel turbine începe să se învârtă cu vibraţii, ca o roată debalansată, ceea ce-i poate induce o uzură timpurie.
Avioanele luptă cu acest efect prin instalaţii de degivrare integrate, dar şi prin stropire a avionului la sol cu soluţie specială care să asigure dezgheţarea fuzelajului şi tuturor componentelor. În cazul turbinelor, soluţiile sunt acelaşi — unele turbine pot avea integrate adiţionat elemente de degivrare în palele lor, o soluţie destul de scumpă, iar altele au nevoie de intervenţia unei echipe care să stropească palele cu soluţie, uneori chiar cu elicoptere, fiind oprite până la intervenţia acelei echipe, sau pur şi simplu turbina stă în aşteptare până se dezgheaţă depunerile de pe ea, fiind oprită şi deci neproductivă toată acea perioadă.
În ultimii ani, au mai existat idei de a folosi dronele pentru a stropi cu soluţii de degivrare palele turbinelor, însă era din nou o tratare după apariţia problemei.
Ceea ce au dezvoltat acum inginerii germani e o dronă care face lucrări preventiv. Dronele sunt adaptate pentru a recunoaşte vizual forma şi dimensiunea unei turbine eoliene, având grijă să trateze toate componentele, şi, printr-o duză de doar 0,3 mm, le stropesc pe acestea cu o soluţie care creează în avans un strat protector, care previne depunerea gheţii. Acea soluţie conţine uree şi ceară, iar experimentele de laborator au confirmat că ea aderă excelent pe corpul turbinei şi previne formarea gheţii, eliminând astfel problema de iarnă turbinelor eoliene.
Succesul soluţie, însă, depinde foarte mult de precizia de stropire a dronei, iar noua dronă dezvoltată de ei înţelege exact unde a stropit şi unde nu, verificându-şi digital munca şi asigurându-se că nu rămâne niciun punct crucial neacoperit. Şi ea poate face asta inclusiv în condiţii de vânt de până la 35 km/h.
Inginerii germani spun că noua lor creaţie a primit aprobarea şi susţinerea a 19 companii majore din industria turbinelor eoliene, atât producători, cât şi companii care fac mentenanţa turbinelor, iar astfel ei pregătesc acum punerea în producţia de serie a noilor drone şi a soluţiei elaborate de ei, care trebuie pulverizată de acele drone.