Un nou drum regional din Moldova, din nordul ţării, a fost reabilitat la standarde europene

5 Decembrie 2023, 09:50
Redacţia PiataAuto.md
Chiar dacă traseele de importanţă naţională şi internaţională şi-au îmbunătăţit calitatea în ultimii ani, în Moldova există de zeci de ani drumuri regionale, între sate, care sunt într-o stare mult mai rea, uneori acoperite cu prundiş, dar pline de denivelări, iar alteori cu strat de asfalt care n-a văzut reparaţi majore de la construcţia lui. Acum încă un asemenea drum din nordul Moldovei a fost reabilita la standarde europene, având acum aspect de traseu civilizat, cu asfalt impecabil, acostament alăturat de pietriş şi elemente de siguranţă rutieră amplasate pe el.
E vorba de o parte din traseul G17, cuprinsă între satul Mihăileni şi oraşul Râşcani. Da, un asemenea traseu deplorabil exista aici chiar dacă nu lega doar sate, ci ducea spre unul din oraşele din nordul ţării.
Întreg traseul G17 ace circa 25 km, şi porneşte din apropiere de localitatea Târnova, din raionul Donduşeni, în apropierea traseului R12, iar apoi trece prin localităţi precum Briceva în raionul Drochia, Baraboi în raionul Donduşeni, apoi Mihăileni în raionul Râşcani, iar apoi spre oraşul Râşcani. În Moldova, cele mai proaste trasee sunt în special cele care leagă sate din raioane diferite, adeseori satele care sunt apropiate geografic având drumuri extrem de proaste, dacă aparţin raioanelor diferite, fapt ce mai constituie o reminiscenţă sovietică, când comunităţile locale trebuiau să depindă mai ales de raionul central, având mai puţină coeziune eficientă economic între ele. Iar acest traseu despre care vorbim azi a avut „ghinionul” de a traversa 3 raioane diferite, unul din ele de două ori. Astfel, a rămas unul din cele mai ignorate până acum.
Pe imaginile de satelit din Google Maps se poate vedea calitatea proastă a carosabilului din ultimii ani. Iar încercarea de a merge între acesta sate, va face Google Maps să recomande rute ocolitoare, pentru că drumul era atât de prost, iar pe el se circula lent. Doar dacă pui multe puncte intermediare, Google Maps îţi va trasa ruta pe G17.
Ei bine, iată că a venit timpul ca şi acest traseu să fie adus treptat la condiţii civilizate, similare traseelor dintre sate în Uniunea Europeană. Reabilitatea anunţată acum cuprinde puţin peste 6 km de traseu dintre Mihăieni şi Râşcani, dar se pare că în perspectivă întreg traseul ar trebui să ajungă la o asemenea stare.
Şi întrucât starea anterioară a drumului era foarte proastă, reconstruirea lui de acum nu a fost ieftină — cei 6,03 km de traseu au costat 26,573 milioane de lei, echivalentul a circa 1,363 milioane euro. Banii au fost alocaţi din Fondul Rutier, în care contribuie toţi şoferii prin plata taxei de drum anuale.
0
8,907
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!