(VIDEO) Cum arăta un test comparativ între maşini 4x4 în anul 1979, cu Niva, Land Rover, Renault, Subaru, Daihatsu şi Jeep
24 Decembrie 2023, 17:52 Redacţia PiataAuto.md
Astăzi aproape toţi producătorii au maşini cu sisteme de tracţiune integrală în gama lor, iar dacă vorbim de maşinile electrice, e şi mai simplu de a pune câte un motor pe fiecare punte sau câte un motor pentru fiecare roată, gestionându-le electronic. În anul 1979, însă, maşinile cu tracţiune integrală erau încă la începuturile lor şi trebuiau să se bizuiască doar pe o construcţie temeinică a acestui sistem, cu geometrie corectă, diferenţiale bine gândite, greutate relativ modestă şi putere a motorului. Erau anii în care aceste sisteme erau pur mecanice, fără sisteme anti derapaj, fără ESC sau asistenţe la coborâri şi urcări. Şi tocmai de asta, o incursiune în istorie, pentru a vedea o emisiune Top Gear din anul 1979, care punea la o încercare dură comparativă mai multe maşini 4x4 din acea perioadă, e cât se poate de intrigantă şi curioasă.
Testul comparativ al maşinilor a avut loc pe un teren izolat, plin de denivelări, de tipul unui poligon specializat. Terenul era cu adevărat provocator, cu bălţi, noroi, dâmburi, gropi adânci, dar şi urcări abrupte, pe un carosabil lipsit de aderenţă, fapt accentual şi mai mult de ploaie.
Toate maşinile trebuiau să parcurgă acest traseu dificil cât mai repede, rămânând integre şi preferabil ajungând până sus la ultima urcare.
Însă primele două — un Subaru şi un Renault 6 Sinpar — deşi s-au descurcat bine pe traseu, n-au putut ajunge în vârful ultimei urcări.
Cea de-a 3-a a fost o Niva, pe atunci un model relativ proaspăt pe piaţă şi respectat datorită performanţelor care începea să le arate. Maşina a fost prima care a urcat până la final, finalizând competiţia în 2 minute şi 2 secunde.
Modelul Daihatsu e unul copiat după un Jeep, din timpurile când japonezii clonau maşini occidentale aşa cum făceau chinezii până de curând. Maşina a înaintat bine până aproape de final, dar ultimul deal nu l-a putut ridica.
Apoi a urmat un Jeep Cherokee, o maşină care e prezentată drept un răspuns pentru Range Rover, dar cu un V8 mult mai puternic, de 5,9 litri. Însă puterea mare nu l-a ajutat să urce la final.
Modelul mai compact de la Jeep, CJ7, a reuşit să facă faţă cu brio şi a ajuns cu bine la final, fiind cel de-al doilea dare a reuşit urcarea finală, reuşind să ajungă cu 8 secunde mai repede la final, detronând astfel Niva.
Range Rover cu motorul clasic de 3,5 litri V8 a reuşit să detroneze şi concurentul său american, Jeep Cherokee, arătându-i că poţi fi un vehicul mare şi să ai performanţe supreme de offroad. A ajuns la final, sus, cu doar 0,3 secunde mai lent decât micuţul Jeep CJ7.
În fine, la final era nevoie ca Land Rover Defender să le arate tuturor ce poate face un offroader construit doar pentru a fi un bun offroader şi bineînţeles el a ajuns cel mai repede la final.
Iar cireaşa de pe tort a fost un vehicul militar care a încercat să repete traseul la cronometru, dar s-a răsturnat la prima coborâre.
Din ecuaţia asta mai lipseşte un Aro, dar cei de la Top Gear nu au inclus unul. Însă, uneori, alte publicaţii o făceau, iar acum un an noi publicam un articol despre o publicaţie elveţiană, care testase în 1972 mai multe offroader-e prin Alpii elveţieni, iar printre ele era şi un Aro. Rezultatul acelui test intens fusese că Aro se clasase în vârf la egal cu Range Rover!
Ei bine, vezi mai jos şi testul din 1979 al celor de la Top Gear, despre care vorbim azi.