(VIDEO) Cum e să conduci prin Norvegia la -30 grade Celsius un Hyundai electric fabricat acum 5 ani

5 Decembrie 2023, 14:10
Redacţia PiataAuto.md
Deşi ştim cu toţii că în ultimi 2-3 ani maşinile electrice au evoluat cu paşi giganţi, devenind mult mai rafinate în condus şi mai ales având baterii mai mari, motoare mai puternice şi sisteme de management termic al bateriei şi al habitaclului care să fie mai eficiente şi să le facă durata de viaţă mai lungă, e întotdeauna interesant să vedem o maşină electrică produsă ceva mai de demult, cum îşi păstrează calităţile în timp, iar dacă această explorare se întâmplă se aibă loc în condiţii extreme din Norvegia, la -30 grade Celsius, totul devine şi mai interesant.
E vorba de un Hyundai Ioniq, din generaţia primelor maşini electrice cu care experimentau coreenii şi pe baza căruia au învăţat să conceapă actualele modele superbe, precum Ioniq 5, Ioniq 6, sau paralelele de la Kia, precum EV6 şi mia nou EV9.
Hyundai Ioniq avea o baterie extraordinar de mică, în raport cu parametrii din prezent, însă decentă după parametrii de acum 5 ani. Ea avea o capacitate de doar 28 kWh, deci se putea conta pe maxim 200 km şi un pic în condiţii mai idealiste, dar în realitate autonomia era mai mică. O ştim şi pe propria piele, întrucât cu un asemenea model am călătorit acum 4 ani spre Germania şi înapoi, traversând şi România, Ungaria şi Austria. Şi acel model nu avea dotarea opţională de fast charge, aşa că încărcarea lui a fost un chin pe atunci.
Foto: Hyundai Ioniq, condus de noi la distanţă lungă acum 4 ani

Maşina pe care o explorează youtuber-ul din Norvegia are încărcare fast charge, însă. E curios că bateria acestui model nu are sistem de management termic cu lichid, cu poate fi doar aerisită cu ventilare. Aşadar, la -30 grade Celsius, asta poate fi curios.
Consumul maşinii, scoasă din garaj, a fost de circa 23,3 kWh/100 km la început, fără a apăsa prea tare acceleraţia. Încălzirea habitaclului e mai consumatoare de electricitate aici, însă, pentru că maşina n-are o pompă de căldură, ca la modelele mai noi.
În primul segment de drum, maşina a făcut 100 km cu bateria sa, până a coborât la 19%. Media de viteză, însă, a fost de 114 km/h, în regim de autostradă, fapt care la aceste maşini face consumul un pic mai mare. Consumul mediu a fost 22,6 kWh/100 km.
Partea impresionantă e că încărcarea la o asemenea temperatură joasă a pornit fără probleme şi a atins destul de repede o putere de 60 kW, deci un fast charge în toată regula după parametrii acestei maşini. Apropo, la unele staţii Tesla Supercharger preţul pentru încărcarea altor maşini în Norvegia ajunge la 2,65 coroane norvegiene per kWh, ceea ce ar fi cam 0,23 euro/kWh, deci e cam de două ori mai ieftin decât să încarci o maşină electrică în Moldova! Explicaţia e în multitudinea de hidrocentrale din Norvegia, care asigură o producţie de electricitate la cost mic.
Consumul maşinii a scăzut în următoarele etape, pe la 19,2 kWh/100 km. Iar încărcarea ulterioară a ajuns aproape instantaneu la o putere de 60 kW, deci o consecvenţă uimitoare la asemenea temperaturi joase.
La -26 grade Celsius, însă, consumul pentru încălzirea habitaclului e crescut enorm, până la aproape 4 kW! Deci, pentru a încălzi interiorul unei singure maşini, e mult! De e -26 grade afară, totuşi!
Au urmat drumuri acoperite cu zăpadă şi o coborâre a temperaturii până la -29, spre -30 grade Celsius. Ba chiar maşina a indicat la un moment dat şi -31.
Deci, per total, maşina a înaintat fără nicio problemă tehnică la -30 grade. A încărcat excepţional de bine şi de rapid, fără probleme de baterie prea rece sau prea fierbinte, a atins puterea maximă aproape instantaneu. A înaintat cu un consum total relativ decent pentru asemenea temperaturi, chiar dacă cifra de consum pentru încălzire era mare. Iar autonomia şi capacitatea bateriei n-au fost foarte departe de ceea ce se putea aştepta sau se promitea iniţial pentru această baterie de doar 28 kWh.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
7,158
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!