(VIDEO) Cum sună şi cum se conduce legendara Honda CBX, motocicletă cu 6 cilindri de acum 40 de ani

26 Decembrie 2023, 16:18
Redacţia PiataAuto.md
Honda CBX nu e doar o legendă pentru pasionaţii de motociclete, ci un adevărat nume sacru în istoria ingineriei pe două roţi. Motocicleta asta avea un motor cu 6 cilindri în linie, poziţionat transversal, şi construit astfel încât la capetele sale să nu fie anexate şi alte componente auxiliare. Nu e singura motocicletă cu 6 cilindri din istorie, dar e cea care a marcat istoria ca niciuna alta. Cum sună şi cum se simte ea în condus azi, la peste 40 de ani după ce a fost construită?
Având un motor de 6 cilindri în linie, ea putea atinge echilibrul perfect în mod natural. Iar un youtuber autor al unui canal specializat în motociclete a demonstrat că şi azi, la 40 de ani depărtare, motorul acestei motociclete funcţionează ireproşabil de echilibrat, fără ca moneda pusă pe el să vibreze măcar un pic.
Motocicleta era şi prima din lume care trecuse de 100 CP, iar asta dăduse noi probleme neintuite până atunci, şi anume cele în care motocicleta începe a putea mai multe decât poate motociclistul. A fost momentul din istorie când ingineria a trecut de la rezolvarea imperfecţiunilor din motociclete la cele din motociclişti.
Şi toată ingineria aia era fascinantă şi atunci şi a rămas fascinantă şi azi, dacă ne gândim că cei 6 cilindri au doar 1.047 cm cubi în total, deci cam 174,5 cm cubi per cilindru. Şi pentru fiecare cilindri exista câte un carburator!
Motorul avea câte doi arbori cu came şi câte 4 valve per cilindri, deci respira de minune până la peste 8.000 turaţii cu cele 24 de supape ale sale. Şi tot motorul era în continuare răcit cu aer!
Iar de istoria creării lui sunt legate multe legende, precum cea în care inginerii ar fi fost încadraţi să observe avioane militare pentru a recrea acelaşi sunet pe motocicleta niponă. Iar apoi sunetul a fost considerat prea identic şi s-a renunţat la acea idee.
Vezi aceste legende, dar şi cum sună şi cum se conduce o Honda CBX în video-ul de mai jos.
0
1,335
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!