Producătorul suedez de baterii Northvolt va primi aproape 1 miliard de dolari pentru a construi o nouă fabrică în Germania

15 Ianuarie 2024, 09:23
Redacţia PiataAuto.md
Northvolt e adesea calificat drept prima companie europeană care a demarat producţia la scară mare a bateriilor electrice, în fabrici comparabile cu cele Gigafactory ale Tesla. Compania are o asemenea fabrică în Suedia, a mai construit împreună cu Scania încă una tot în Suedia, mai deţine şi o fabrică în Polonia, iar acum va primi o subvenţie uriaşă, de aproape 1 miliard de dolari, pentru a construit o fabrică în Germania.
Northvolt este şi unul din puţinii producători europeni care fac cercetări şi dezvoltare în domeniul bateriilor, având asemenea capacităţi de producţie. Spre exemplu, acum câteva luni, Northvolt anunţase crearea bateriei cu stare solidă, care exclude total litiul şi alte metale rare din compoziţia sa, iar acea bateria promitea şi o densitate record pentru acest tip de baterii, de 160 Wh/kg.
Acum compania, care şi-a demonstrat deja avansul tehnologic şi capacitatea de producţie la fabricile existente, va primi 902 milioane de euro, sau 986 milioane de dolari de la Uniunea Europeană pentru construcţia noii fabrici din Germania, o decizie care a văzut drept una strategică, pentru a asigura reducerea dependenţei blocului comunitar de baterii provenite din China.
Comisia Europeană a menţionată că fără aprobarea acestei subvenţii, compania era gata să-şi localizeze noua fabrică în SUA, beneficiind acolo de subvenţii din cadrul Actului de Reducere a Inflaţiei, un program care susţine asemenea industrii inovative prin subvenţii. Este şi primul care în care UE aprobă asemenea susţinere direcţionată individual către o companie, nu către o ramură, ca să poată câştiga o investiţie strategică în faţa SUA sau alte regiuni ale lumii.
Noua fabrică e planificată de a fi construită în regiunea Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, în apropiere de hotarul cu Danemarca. Este şi o regiune unde energia regenerabilă e produsă din abundenţă, ceea ce va permite fabricii să producă bateriile sale utilizând aceste resurse energetice, minimizând impactul iniţial pe care o au bateriile la etapa de producţie.
Apropo, nu e prima susţinere pe care o are Northvolt pentru construcţia unei fabrici noi. Acum e în proces de construcţie şi o fabrică în Canada, în apropiere de Montreal, iar acolo guvernul canadian a aprobat o subvenţie de 7,3 miliarde de dolari, dintre care 2,9 sunt acoperiţi de guvernul regiunii Quebec şi alţi 4,4 miliarde de guvernul federal canadian. Se pare că miza strategică e atât de mare pentru aceste fabrici de baterii, încât lucrurile nu mai funcţionează după o reţetă clasică de investiţii private, ci au nevoie de asemenea infuzii masive de subvenţii guvernamentale, pentru a avea aceste fabrici în interiorul ţării.
1
9,682
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!