Proiectul primei autostrăzi din Republica Moldova se mişcă din loc, a fost semnat primul acord cu Banca Europeană de Investiţii

31 Ianuarie 2024, 09:13
Redacţia PiataAuto.md
În toamna anului trecut, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Moldova a anunţat un Plan al Reconstrucţiei Infrastructurii Moldovei, care prevedea investiţii majore în următorii ani, unele din ele în proiecte de o scară nemaivăzută anterior, dar de importanţă strategică mare. Scriam atunci, la scurt timp, că printre aceste proiecte se numără şi prima autostradă din Moldova, care ar trebui să pornească de la Ungheni, continuând autostrada A8 din România, şi mergând mai departe spre Chişinău, apoi spre sud-estul ţării şi Odessa în Ucraina.
Ei bine, acum autorităţile din Republica Moldova au semnat primul acord de cooperare cu Banca Europeană de Investiţii, ce vizează direct proiectul acestei prime autostrăzi din Moldova. Acordul prevede mecanismul de investiţii pentru studiul de prefezabilitate şi fezabilitate în proiectul de construcţie a autostrăzii.
Ulterior, după această etapă obligatorie, se va putea trece la contractarea serviciilor de proiectare şi ulterior construcţie propriu-zisă. Fireşte, vor mai trece câţiva ani buni până când vom putea vedea autostrada construită şi inaugurată, dar autorităţile menţionează că vor să realizeze toate etapele cu un maxim randament, fără a pierde timp inutil în nicio etapă.
În toamna anului trecut, se estima că bugetul necesar pentru întregul proiect al autostrăzii, cu toate etapele sale, e de 1,6 miliarde de euro, autostrada urmând să aibă o distanţă de circa 245 km. Atunci, în toamnă, ministerul promitea semnarea acordului pentru studiul de fezabilitate în 2024, fapt care s-a şi produs acum, iar construcţia propriu-zisă era promisă în două etape — una de la Ungheni la Chişinău, care va demara iniţial, apoi şi etapa de la Chişinău spre Ştefan-Vodă.
Redacţia noastră a publicat anterior şi un articol foarte detaliat cu traseul exact al autostrăzii, pe unde va trece ea în fiecare segment al său, cu hărţi şi enumerare de localităţi pe lângă care va trece această primă autostradă din Moldova. Poţi vedea acel articol detaliat cu hărţi aici.
Foto: Una din hărţile din articolul nostru cu traseul detailat al primei autostrăzi din Republica Moldova
1
1,888
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!