În SUA a fost inaugurată prima locaţie cu staţii de încărcare a maşinilor electrice amplasate în interiorul unui edificiu

9 Februarie 2024, 11:43
Redacţia PiataAuto.md
Electrify America, cea mai mare reţea de staţii de încărcare a maşinilor electrice din SUA, a inaugurat prima locaţie cu staţii de încărcare amplasate în interiorul unui edificiu. Aceasta e amplasată în San Francisco şi dispune de 20 de încărcătoare super puternice. Marea întrebare, însă, e dacă ideea de a amplasa staţii de încărcare pentru maşinile electrice în interiorul clădirilor e una bună sau nu.
San Francisco are parte de climă blândă, deci motivarea nu e de a proteja maşinile electrice de eventuale temperaturi prea coborâte sau toride. După cum sugerează Electrify America, e vorba mai mult de securitate, tot perimetrul fiind securizat şi monitorizat, iar accesul făcându-se fie pe baza cartelelor, fie a aplicaţiilor, cu card şi date bancare introduse, astfel încât să se excludă accesul eventualilor hoţi sau oameni fără adăpost. Şi asta pentru că în ultimul timp San Francisco are o mare problemă cu acest fenomen în oraş, iar staţiile de încărcare a maşinilor electrice, unde şoferii sunt nevoiţi să stea zeci de minute în şir în aşteptare, ar fi una din destinaţiile tot mai des vizitate de forme ale acestui fenomen, creând deranjamente şoferilor.
În noua locaţie, însă, proprietarii de maşini electrice îşi vor putea încărca maşinile electrice, în timp ce vor putea savura alături o ambianţă curată şi plăcută, cu opţiuni de a bea o cafea sau chiar de a lua o gustare. În interior există şi zone lounge cu mese comode pentru munca la laptop, dar şi internet de mare viteză, astfel încât timpul petrecut în aşteptarea încărcării să fie cât mai productiv.
Pe lângă condiţiile civilizate de aşteptare, şi staţiile de încărcare sunt moderne şi puternice, putând asigura o putere de 350 kW, aparent pentru toate 20 de prize simultan. Aşadar, noua locaţie poate oferi o putere teoretică de până la 7 MW în total, dacă are conectate 20 de asemenea maşini, capabile să tragă 350 kW din staţii.
În practică, însă, asemenea puteri pot trage de obicei doar maşinile electrice cu arhitectură de 800 volţi şi o pot face doar în primele minute de încărcare. Deci, ca toate 20 de prize să tragă 350 kW, ar însemna să fie toate ultra performante şi să se conecteze la prize cam simultan. Electrify America spune, însă, că sistemul electric al staţiei este echilibrat să poată face şi asta, ceea ce-l transformă într-un etalon printre toate staţiile reţelei.
Asemenea condiţii de confort mai există deja în diverse locuri din lume, aici diferenţa făcând-o faptul că şi maşinile stau în condiţii civilizate de confort, în interior, nu afară, şi, după cum spuneam, e prima asemenea staţie din SUA. Electrify America spune că va mai construi staţii de acest concept, mai ales în zonele urbane cu populaţie foarte densă.
2
4,201
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!