Intuitive Machines a devenit prima companie din lume care a reuşit să aselenizeze pe Lună, marcând şi revenirea unui vehicul SUA după 52 de ani de pauză
23 Februarie 2024, 09:55 Redacţia PiataAuto.md
Intuitive Machines, companie despre care foarte mulţi dintre cei ce nu urmăresc în fiecare zi evoluţiile industriei aerospaţiale e posibil să nu fi auzit, a reuşit astă noapte performanţa de a aseleniza pe Lună primul vehicul spaţial trimis în spaţiu de o companie, care a ajuns vreodată să atingă suprafaţa Lunii. Aselenizări au existat şi anterior, evident, dar toate au fost iniţiate şi realizate de agenţii spaţiale guvernamentale, gen NASA şi echivalentele sale din alte ţări, nu de companii private. Intuitive Machines a reuşit să aselenizeze cu bine vehiculul său, numit Odysseus, şi astfel a înscris istorie. E un moment istoric şi din perspectiva că Odysseus e primul vehicul al SUA care ajunge pe Lună după o pauză de 52 de ani.
Ultimul vehicul american aselenizat a fost cel din misiunea Apollo 17 al NASA, de acum 52 de ani. Atunci era vorba de o navă cu echipaj la bord. Acum, Odysseus e un vehicul fără echipaj dirijat parţial autonom, parţial din centrul de comandă Houston al NASA. Aterizarea a avut loc în apropiere de Polul Sud, o regiune devenită deja notorie când tentativa Rusiei de a aseleniza acolo acum jumătate de an s-a soldat cu un eşec, iar la câteva zile de distanţă India a reuşit performanţa de a ajunge pe suprafaţa Lunii în acea regiune cu nava sa.
Vehiculul Odysseus a fost construit de inginerii Intuitive Machines, cu partenerii săi contractaţi, nu de vreo agenţie spaţială guvernamentală, iar asta e o altă premieră importantă, foarte mulţi experţi aşteptând că cel puţin această misiune va suferi un eşec din cauza unor ratări şi erori aproape inevitabile la început, până când compania ar fi obţinut mai multă experienţă. Însă nu s-a întâmplat aşa — ingineria s-a dovedit a fi excelentă şi a ajutat vehiculul să aselenizeze cu bine, cu un impact moale cu suprafaţa Lunii.
Neîncrederea faţă de succesul companiei a fost reflectată şi de piaţa acţiunilor, care după o creştere de circa 3-4 ori a valorii acţiunii în ultima lună, începuse să scadă ieri înainte de a fi clar rezultatul misiunii, din cauză că foarte mulţi investitori recurseseră la vânzare în lipsă în raport cu acţiunile companiei, mizând practic pe eşecul Intuitive Machines. Azi, la redeschiderea burselor, e aşteptată o adevărată erupţie a preţului acţiunilor.
Marea întrebare este de ce ar vrea o companie privată, chiar şi din cele ale căror acţiuni sunt tranzacţionate public, să investească atâta efort şi mulţi ani de investiţii financiare fără profit, pentru a realiza asemenea deziderate. Adevărul e că ultimul deceniu, de la evoluţia Space X încoace, şi de la fondarea Intuitive Machines din 2013, a demonstrat că adeseori aceste companii spaţiale private pot fi mult mai eficiente în cheltuirea banilor investiţi în ele în direcţionarea lor spre atingerea rezultatelor foarte palpabile şi ajung la final să dezvolte inovaţii la un cost mult mai mic decât programele NASA, iar ulterior acestea pot ajunge să facă profit atât oferind servicii NASA, cât şi altor entităţi din domeniul comercial.
Nava Odysseus, spre exemplu, a avut acum 6 unităţi de obiecte transportate pentru NASA, pentru care compania a fost plătită cu peste 120 milioane de dolari doar în această primă misiune. Pe lângă asta, au existat şi transporturi adiţionale la bord, de la companii şi o universitate, iar astfel şi suma încasărilor a crescut. Desigur, profitul e încă departe, dar după acest succes, compania poate replica aceste călătorii spre Lună şi-şi poate diversifica misiunile în spaţiu, începând a scoate şi profit.
Apropo, NASA a trimis acum pe lună mai multe magnetometre, spectrometre de ioni, camere video, un mic vehicul explorator autonom. Pe lângă asta şi agenţia spaţiară europeană ESA a trimis un reflector cu actuatoare pentru măsurări precizionale, iar agenţia sud-coreeană a trimis dispozitive de măsurare a radiaţiilor de pe suprafaţa Lunii, pentru a acumula date mai precise şi mai relevante pentru omenire, în perspectiva explorării viitoare a Lunii ca destinaţie turistice sau ca o locaţie pentru minerit.
Trebuie să spunem că decolarea de pe Pământ a acestei misiuni a avut loc cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX.