OMV Petrom va primi 50 milioane euro pentru a produce hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi din România la una din cele mai mari capacităţi industriale din Europa

27 Februarie 2024, 10:44
Redacţia PiataAuto.md
OMV Petrom a confirmat oficial ieri, printr-un comunicat de presă, că semnează un proiect de finanţare prin Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care va primi 50 de milioane de euro, pentru a produce hidrogen verde, adică având la bază doar energie regenerabilă, la rafinăria Petrobrazi din România. Sunt curioase şi cifrele anunţate de putere consumată şi cantităţi rezultate din producţie.
De ce e nevoie de producţia de hidrogen — e cât se poate de clar, odată ce hidrogenul e adeseori catalogat drept o formă de energie a viitorului. Acesta poate fi utilizat ulterior în instalaţie cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în vapori de apă prin reacţii chimice care generează şi electricitate. Asemenea instalaţii se găsesc în automobile precum Toyota Mirai, dar şi în camioane experimentale. Partea curioasă e că hidrogenul e şi un bun înlocuitor drept gaz direct de combustie în cuptoare industriale mari, unde poate înlocui gazul natural, asigurând procese de ardere la temperaturi înalte şi eliminând CO2-ul din ecuaţie, întrucât la arderea hidrogenului se elimină doar vapori de apă. Spre exemplu, Toyota implementase acum un an instalaţii de producţie a hidrogenului direct în proximitatea unei fabrici Denso, iar hidrogenul produs era stocat local şi transmis prin conducte către furnalele fabricii, înlocuind gazul natural. Acea instalaţie de producţie a hidrogenului era una din cele mai eficiente din lume şi consuma 53 kWh de electricitate pentru a produce 1 kg de oxigen. O fabrică mobilă de producţie a hidrogenului, de forma unui container, anunţată acum o lună de sud-coreeni, consuma 57 kWh pentru un kilogram de oxigen. Iar o mega fabrică de producţie a hidrogenului, care e construită acum în Italia cu ajutorul elveţienilor în proiectul supranumit „Valea Hidrogenului”, va consuma 60 kWh pentru un kilogram de hidrogen.
Foto: Instalaţie de producţie a hidrogeului, montată de Toyota la fabrica Denso

În România, OMV Petrol va construi două instalaţii de hidroliză, pentru producţia hidrogenului, una de 20 MW, iar alta de 35 MW, ambele însumând 55 MW putere şi ambele aflându-se pe teritoriul rafinăriei de petrol Petrobrazi. Însă OMV Petrom spune că energia pentru producţia hidrogenului va fi 100% regenerabilă, iar pe lângă finanţarea de 50 milioane euro, obţinută prin PNRR, va exista o contribuţie proprie şi mai mare, întrucât bugetul total al proiectului e de 140 milioane euro.
Ei bine, pe noi ne-a interesat cât hidrogen va fi produs de instalaţiile care vor consuma 55 MW de putere electrică. Iar OMV Petrom a anunţat că producţia anuală se va cifra la 8 kilotone, adică 8 tone sau 8.000.000 kg. E o cifră mare, care trebuie verificată prin calcule. Puterea consumată de 55 MW înseamnă 55 MWh de electricitate consumată pe oră, iar pe zi, timp de 24 ore, ar însemna 1.320 MWh. Într-un an, timp de 365 zile, avem 481.800 MWh consumaţi, iar transformaţi în kilowaţi-oră asta înseamnă 481.800.000 kWh. Dacă împărţim cei 481.800.000 kWh la 8.000.000 kWh produşi, avem un rezultat de 60,225 kWh consumaţi pentru producţia unui kg de hidrogen, cifră care e aproape identică randamentului fabricii din Italia, menţionate mai sus, la 60 kWh per kg, şi care confirmă corectitudinea volumului de 8 kilotone anunţat.
Cât de mare e acest volum de producţie de hidrogen, dacă îl plasăm în context? Comparând cu aceeaşi fabrică din Italia, care era anunţată drept cea mai mare din Italia şi una din cele mai mari din Europa — acolo puterea consumată e de 30 MW, iar producţia e de 12.000 kg pe zi. În România, puterea consumată va fi de 55 MW, iar producţia dedusă pe zi din cele 8 milioane de kg anual ar fi de circa 21.918 kg pe zi. Deci, capacitatea de producţie industrială cumulată a celor două instalaţii de hidroliză care vor fi instalate la Petrobrazi va fi în mod clar mai mare decât cea din Italia şi totodată una dintre cele mai mari din Europa, dacă nu va fi devansată între timp de alt proiect.
Titlul de cea mai mare fabrică de hidrogen, şi acolo fiind vorba de un proiect în proces de construcţie, îi aparţine deocamdată proiectului de lângă insulele Wadden din Olanda, cu instalaţii de însumează 500 MW putere şi cu energie preluată direct de la un parc eolian maritim.
Termenul exact de construcţie a instalaţiilor de hidroliză la Petrobrazi nu a fost anunţat deocamdată, OMV Petrom menţionând că proiectul se află în faza de proiectare şi are nevoie de o decizie finală de investiţie pe parcursul anului 2024.
3
1,835
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!