Pentru prima dată, energia eoliană a depăşit-o pe cea produsă cu gaz în Europa în 2023, într-un val de schimbări majore pentru energia regenerabilă

9 Februarie 2024, 22:41
Redacţia PiataAuto.md
Încă în luna noiembrie, noi publicam un articol în care indicam că atât China, cât şi Europa, au instalat capacităţi record de turbine eoliene şi panouri fotovoltaice în 2023, ritmul accelerat fiind comparabil în ambele regiuni, ba chiar, raportând la numărul populaţiei, Europa fiind ceva mai progresistă în acest sens. Ei bine, acum agenţia Ember a publicat date şi statistici complete pentru industria energetică din Uniunea Europeană, pentru anul 2023, iar aceste date arată o dezvoltare spectaculoasă la nivelul continentului pentru energia regenerabilă, energia eoliană, spre exemplu, depăşind-o pentru prima dată pe cea produsă cu gaz.
În articolul din noiembrie, care analiza datele pentru 10-11 luni, şi estima şi proiectele care trebuiau finalizate până la sfârşit de an, spuneam că Europa va încheia anul cu 75 GW de putere instalată pentru parcurile eoliene şi solare nou construite în 2023. Raportul de acum aduce şi cifre totale de producţie de electricitate la nivelul întregului an, pe diverse categorii de generare.
Energia eoliană, spre exemplu, şi-a crescut producţia în 2023 cu 55 TWh, ajungând la un total de 475 TWh. Cifra e aproape de 10 ori mai mare decât întreg consumul României, deci e ca şi cum 10 ţări de mărime comparabilă din UE ar fi fost alimentate doar de energia vântului pe parcursul întregului an!
Progresul energiei eoliene s-a datorat mai ales parcurilor eoliene construite şi inaugurate în ape nordice. Însă vestea bună e că pentru anul 2024 şi 2025 sunt planificate finalizări şi inaugurări de parcuri eoliene mult mai mare, împreună cu noi conexiuni de cabluri subacvatice. Cei 475 TWh de electricitate produsă eolian în 2023, însă, au ajuns deja să cuantifice 17,6% din toată electricitatea produsă în Europa.
Creşterea energiei produse din surse solare a fost şi mai mare, cu 56 GW de putere instalată nouă, adăugată doar în 2023. În total, cifra capacităţii noi instalate de energie solară şi eoliană a fost de 73 GW în 2023, deci foarte aproape de cei 75 GW pe care-i menţionam în articolul din noiembrie. În cuantum total, însă, energia din surse solare a însemnat 9,1% sau circa 246 TWh.
Tot în 2023 pe continent a crescut producţia de la hidrocentrale, datorită debitelor mai mare de apă, ajungând la 11,8%. Chiar dacă Germania şi-a închis toate centralele nucleare, Franţa şi-a repus în funcţiune mai multe reactoare după etape de mentenanţă, iar astfel producţia din surse nucleare a crescut, ajungând la 22,9% din total.
Astfel, regenerabilele au ajuns la 44% în Europa pentru prima dată, iar în total sursele cu zero CO2 în emisii, unde se includ atât regenerabilele, cât şi centralele nucleare, au depăşit deja 2/3 din toată producţia de electricitate.
Raportul celor de la Ember menţionează că noile centrale pe baterii au contribuit foarte mult la eficientizarea folosirii energiei regenerabile, ea putând contribui astfel când e cea mai necesară în sistem, iar evenimentele de deconectări ale acestor surse din cauza supraproducţiei temporare au fost mult mai puţine.
Toate aceste creşteri de regenerabile au coincis cu scăderi record la producţia de electricitate produsă la centrale de gaz şi cărbune, cauzată inclusiv de închiderea multora dintre ele. Producţia de electricitate din cărbune a scăzut cu 26%, sau cu 116 TWh, iar cea de la centralele de gaz a scăzut cu 15%, sau cu 82 TWh. Astfel, producţia de electricitate din cărbune a înregistrat un minim istoric de multe decenii încoace, ajungând la 333 TWh, coborând până la 12,3% din contribuţia în mixul total. Şi mai impresionant e că producţia de electricitate pe bază de gaz natural a ajuns la 452 TWh, ajungând la 16,8% din mixul energetic.
Şi anume aici sunt cifrele care au permis ca electricitatea produsă eolian în 2023, de 475 TWh, să o depăşească pe cea produsă cu gaz natural, de 452 TWh. Judecând după tendinţa noilor parcuri eoliene în construcţie şi închiderii centralelor cu surse fosile, de aici încolo gazul ar trebui să scadă şi mai mult, iar eoliene să crească într-un ritm şi mai galopant, de rând cu alte regenerabile. Doar planul Germaniei de a construi 4 termocentrale noi pe gaz cu 10 GW putere cumulată poate frâna uşor aceste tendinţe, dar la nivel de continent lucrurile se îndreaptă rapid spre tot mai multe regenerabile şi energie produsă fără emisii şi poluare.
2
5,083
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!