(VIDEO) Cât de repede se poate încărca o Kia EV9 cu arhitectură de 800 volţi în viaţa reală în Norvegia
10 Februarie 2024, 13:20 Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp, când vorbim de premierele modelelor electrice noi, menţionăm adeseori şi voltajul bateriei acelui model, care determină şi întreaga arhitectură a sistemului de propulsie. Standardul de 800 volţi e încă relativ puţin răspândit, dar e de multe ori catalogat ca unul superior celui de 300-400 volţi, folosit de majoritatea maşinilor electrice. Ei bine, un youtuber din Norvegia a încercat de curând să compare timpul şi puterea de încărcare a unei Kia EV9 cu sistem de 800 volţi cu alte 3 maşini electrice.
Sistemul de 800 volţi a debutat pe Porsche Taycan, iar apoi ideea a fost preluată de mai mulţi producători auto. Însă ideea de a pune voltaj mai mare nu aparţine neapărat celor de la Porsche, întrucât a fost anunţată de Lucid şi mai devreme, când modelul lor Air era de abia în etapa de pregătire a ingineriei, ia ulterior au pus în producţie chiar 900 volţi. Iar explicaţia e simplă. Dacă vrei motoare electrice puternice, trebuie să poţi să le furnizezi putere suficientă de electricitate din baterii, adică să ai o putere suficientă descărcare a bateriei, măsurată în kW. În mod similar, dacă vrei ca bateria să se încarce repede, ai nevoie ca ea să accepte putere mare, măsurată tot în kW. Iar fizica ne învaţă că puterea în W şi kW e egală cu produsul dintre tensiunea în Volţi şi intensitatea în Amperi. Deci, dacă vrei putere mai mare, poţi creşte ori tensiunea, ori intensitatea. E mai convenabil să creşti tensiunea, însă, pentru că voltajul mai mic cu intensitate mai mare necesită cablaje mai groase şi mai grele, care să facă faţă intensităţii. Odată ce creşti tot circuitul la 800 volţi, poţi gestiona puteri mult mai mari în toate direcţiile, poţi creşte eficienţa circuitului, poţi creşte viteza de încărcare. Deci începi să îmbunătăţeşti toate atributele moderne ale unei maşini electrice, de asta spunem adeseori că atunci când vorbim de modele electrice noi, cu pretenţii premium sau cu performanţe declarate mari, tehnologia de 800 volţi e superioară.
Cât de mare e diferenţa în viaţa reală la încărcare, însă? Multe dintre maşinile cu 800 volţi arhitectură anunţă că pot atinge până la 350 kW putere de încărcare. Dar e nevoie şi de priză care poate furniza 800 volţi. Maşina se va încărca şi la una de 400 volţi, dar nu va folosi întregul său potenţial. Şi adevărul e că până şi atunci când prizele au 800 volţi şi promit până la 350 kW, nu întotdeauna pot oferi această putere, din multe motive, inclusiv că nu au în sumă o putere care să le ajungă să distribuie câte 350 kW fiecărei staţii şi astfel distribuie efectiv mai puţin. Uneori şi maşina poate trage mai puţin din diverse motive, de la temperatură de baterie până la multe alte motive.
Foto: Cifrele comparative după 1 minut de la conectarea încărcării
Aşadar, Kia EV9 are arhitectură de 800 volţi. Youtuber-ul din Germania a mai inclus în comparaţie şi modelul EV6, cu aceeaşi baterie ca şi Hyundai Ioniq 6, tot cu 800 volţi. De asemenea, a mai pus în comparaţie şi un model chinezesc, Xpeng G9, care a fost şi primul model chinezesc de 800 volţi. Doar cel de-al 4-lea model, Mercedes EQS, e cu arhitectură de 400 volţi aici, pentru că Mercedes are 800 volţi doar pentru camionul eActros deocamdată.
Cifrele după 42 minute de încărcare, la 91-98% ale bateriilor
Maşinile cu 800 volţi au încărcat cel mai rapid, iar cel chinezesc a acceptat cea mai mare putere la început apropiată de cei 350 kW promişi. Modelele coreene au acceptat o putere mai mică de facto, însă au menţinut curba mai stabilă până la un nivel mai mare de încărcare, iar Kia EV9 chiar şi-a crescut constat puterea până la 55%, ajungând la 205 kW. EQS a tras o putere mai mică, dar a avut şi el o curbă relativ stabilă, care i-a permis să nu fie foarte departe de modelele coreene.
Trebuie să mai menţionăm, însă, cât de rapid au ajuns maşinile la 80% din baterie, pentru că de obicei până acest nivel de încărcare se promit cele mai mari puteri şi cel mai redus timp. Kia EV6 / Hyundai Ioniq 6 a ajuns cel mai repede la 80%, în doar 19 minute, iar Xpeng în 20 minute. Kia EV9, cu baterie mai mare, de 100 kWh, a ajuns în 25 minute la 80%. Iar Mercedes EQS, şi el deţinător al unei baterii mari de 120 kWh, dar cu arhitectură de 400 volţi, a ajuns la 80% în 31 minute.
Vezi toate acestei cifre cu comentariile youtuber-ului mai jos.