(VIDEO) Un experiment cu un Rivian electric, în care acesta spulberă bariere metalice şi de beton, a adus îngrijorări pentru armata SUA

4 Februarie 2024, 10:23
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice sunt mult mai grele decât cele cu motoare cu ardere internă, de obicei, iar asta se întâmplă mai ales din cauza bateriilor grele. Iar atunci când maşina e dintr-un segment mai mare, iar producătorii vor să-i asigure o autonomie confortabilă, inevitabil şi bateria e mai mare, iar astfel greutatea creşte şi mai mult, uneori masa totală cu tot cu sarcină la bord depăşind cele 3,5 tone considerate cândva drept limită pentru segmentul autoturismelor. Este şi cazul modelelor Rivian, care cântăresc circa 3,1 tone la gol, fără sarcina utilă, iar cu tot cu încărcătura maxim admisă trec de 3,5 tone. Ei bine, de curând o echipă de cercetători de la universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a făcut un experiment pentru a afla cum se comportă un Rivian electric atât de greu la impactul cu două tipuri esenţiale de elemente de siguranţă în infrastructura rutieră — barierele metalice deformabile, pe de o parte, şi barierele fixe de beton de cealaltă parte. Rezultatele au adus îngrijorări şi pentru cei responsabili de siguranţa rutieră, dar şi pentru armata SUA.
Maşina electrică a spulberat fără nicio dificultate bariera deformabilă de beton, fără ca aceasta să mai poată absorbi eficient impactul şi să reţină maşina. Greutatea mult mai mare a maşinii înseamnă un impuls mult mai mare la impact în condiţiile aceleiaşi viteze şi se pare că barierele n-au fost proiectate să reziste la maşini atât de grele, standardul lor fiind elaborat cu multe decenii în urmă. Asta înseamnă că aceste bariere, menite să sporească siguranţa rutieră şi să salveze vieţi, nu prea mai sunt eficiente pentru aceste maşini electrice grele şi, în mod ideal, ar fi nevoie de o reproiectare a lor şi aprobarea unui nou standard pentru ele.
Mai mult ca atât, pick-up-ul care cântărea 3.175 kg a spulberat şi barierele fixe de beton din faţa sa. Da, acesta a suferit avarieri serioase, dar a putut străpunge limita barierei de beton, mişcându-le şi distrugându-le, şi trecând prin ele, la o viteză de doar 96 km/h. Pentru autorităţile din domeniul siguranţei rutiere, asta înseamnă că acest tip standardizat de bariere, care separă sensurile de mers pe mult autostrăzi, ar putea să nu mai reziste în rol de separator suprem, iar o asemenea maşină electrică le-ar putea spulbera şi ajunge pe contrasens, provocând daune mult mai mari.
Cea mai curioasă îngrijorare, însă, a venit din reacţia armatei SUA, care a declarat că acest standard de bariere de beton e folosit adeseori la blocaje în situaţii excepţionale, la filtre rutiere sau la intrări şi împrejmuiri ale unor obiecte cu regim special, protejate de armată. Faptul că acum asemenea maşini electrice grele le pot mişcare şi trece prin ele atât de uşor îi face pe aceştia să fie îngrijoraţi că cineva ar putea folosi aceste maşini în scopuri rău intenţionate, spărgând mai uşor lanţurile obişnuite de securitate.
Acestea au mai adăugat că centrul de greutate mai coborât şi mai concentrat face aceste maşini şi mai stabile şi imune la răsturnări, având traiectorii mult mai precise atunci când s-ar dori intenţii rele. În rezultat, ar fi nevoie de o analiză a acestor riscuri noi şi o eventuală adaptare a măsurilor de siguranţă folosite de armata SUA, a declarat Genevieve Pezzola, inginer de securitate în cadrul armatei SUA, care a exprimat aceste îngrijorări ale instituţiei pe care o reprezintă.
Vezi mai jos şi experimentul de impact cu barierele, organizat de universitatea Nebraska-Lincoln.
0
21,645
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!