(VIDEO) Un fost proprietar de maşini electrice şi plug-in hibride explică de ce a revenit înapoi la diesel
8 Februarie 2024, 21:11 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice au progresat foarte mult în ultimi 3-4 ani, cu parametri tehnici care sunt deja mult mai impresionanţi şi totodată reconfortanţi în exploatare. Cifrele de vânzări ale acestora au crescut excepţional în 2022 şi ceva mai temperat în 2023, în unele ţări mai şi scăzând din cauza anulării subvenţiilor sau pur şi simplu din cauza faptului că toate maşinile s-au scumpit enorm de mult şi mulţi oameni fac achiziţii mult mai prudent. Ei bine, un fost proprietar de maşini electrice, care le admiră ideea în esenţă şi le înţelege bine în esenţă, şi tot el un fost proprietar de maşini plug-in hibride, explică de ce a revenit înapoi la o maşină diesel.
Partea şi mai interesantă e că Harry e un om foarte priceput în mecanica maşinilor, având şi maşini clasice în colecţie. Are şi o fermă unde şi-a instalat un din primele pompe de căldură în Marea Britanie, atunci când acestea nu erau în tendinţă. Are 30 kW de panouri solare la fermă — deci e unul din cei care înţelege profund ce înseamnă tehnologia şi totodată maşinile electrice, nu e unul din acei sceptici care spun nu maşinilor electrice fără măcar a se obosi să le cunoască un pic mai profund.
Şi Harry a avut un Jaguar I-PACE electric, pe care l-a exploatat o perioadă ca maşină de familie. Apoi a avut şi un Range Rover plug-in hibrid, pe care, din nou, l-a exploatat o perioadă mai lungă. Şi acum a vrut să-şi schimbe din nou maşina, iar situaţia de pe piaţă e de aşa natură, încât maşinile electrice la mâna a doua se devalorizează foarte mult, iar asta scumpeşte costul efectiv al deţinerii lor, pentru că nu le poţi revinde la preţ bun. Desigur, asta e şi din cauza că după ce trec din garanţe, mai puţini sunt cei care vor să verifice pe propria piele cât va costa înlocuirea unei baterii când va fi nevoie sau cât va costa asigurarea, care e deja dublă faţă de cele cu combustie în Marea Britanie.
Deci, pentru acest cumpărător, principalul motiv n-a fost vreo problemă cu maşinile electrice, ci preţul efectiv şi contextul de piaţă.
Dar tot el mai spune că la Range Rover plug-in hibrid, după doar 2 ani şi jumătate de exploatare, autonomia reală scăzuse simţitor deja din cauza degradării bateriei, de la circa 31 mile (50 km) la 22 mile (35 km) sau chiar 19 mile (31 km) în condiţii mai reci. Şi asta se întâmpla la doar circa 54.500 km parcurşi.
Acesta se mai plânge de autonomia redusă substanţial la maşinile electrice pe timp de iarnă, indicând exemplul propriu cu Jaguar I-PACE, o maşină proiectată înainte de 2018, dar şi exemplul unui articol de presă, unde un test a indicat o autonomie mai mică decât jumătate decât cea promisă. Totuşi, aici trebuie să amintim şi de testele de iarnă ale norvegienilor cu maşini electrice actuale, iar ultimul a fost publicat de curând, cu 23 de maşini, şi a avut şi modele cu rezultate foarte bune, datorită încălzirii cu pompe de căldură a habitaclurilor.
Harry mai indică pe bună dreptate că multe maşini electrice sunt foarte grele şi ineficiente în consum, excepţie făcând Tesla, care sunt mai uşoare de obicei şi mai bine gestionate în sistemul de propulsie, pentru un consum decent. În rest se ajunge uşor la 2,5-2,8 tone de greutate proprie şi consumul de 22-30 kWh/100 km.
Şi toate astea fiind spuse, acesta ajuns la concluzia că o maşină electrică nu e rentabilă pentru el pe termen lung, ca şi cumpărător privat, în acest moment de timp. Speră că situaţia ar putea să se schimbe cu progres tehnologic al maşinilor electrice sau reglementări care să favorizeze maşini electrice mai eficiente.
Deşi nu e o părere exhaustivă, care are nuanţele ei din experienţă proprie cu doar anumite modele exploatate, ea merită ascultată, pentru că vine de la un om cu o înţelegere profundă atât a maşinilor electrice, cât şi acelor diesel şi clasice, deci e părere oarecum mai echilibrată.