(VIDEO) Un norvegian a aflat că atunci când e mai frig de -15 grade Celsius, Tesla sa Model S Plaid poate rămâne imobilizată dacă stă prea mult timp parcată afară

19 Februarie 2024, 14:04
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model S Plaid e una din cele mai fascinante maşini electrice, având o acceleraţie fulminantă şi 1.020 CP pe care-i să-i transpună pe asfalt. Şi, deşi modelele Tesla sunt de obicei printre cele mai avansate în soft şi în a prevedea tot soiul de situaţii de temperaturi reci, cu o gestionare sofisticată a surselor de căldură şi energie, un norvegian a aflat că Tesla sa Model S Plaid poate rămâne imobilizată, fără a reacţiona la nimic, dacă stă prea mult timp parcată afară, la temperaturi mai coborâte decât -15 grade Celsius.
El a investigat în detaliu posibilele cauze, intrând şi în regimul de service al maşinii, dar deocamdată tinde să creadă că problema e mai mult una a exemplarului său, decât a întregului model. În cazul maşinii sale, anterior el o parca afară, dar îi conecta priza întotdeauna, chiar şi atunci când o lăsa pe termen lung. Iar maşina se „trezea” din când în când şi mai trăgea energie din priză pentru a-şi încălzi periodic bateria. Acum, însă, norvegianul a deconectat priza, iar peste circa o săptămână, când a revenit acasă, a găsit maşina complet imobilizată, fără a răspunde la cheie sau cartelă, iar aplicaţia spunea că a văzut-o ultima dată 4 zile în urmă.
Paradoxul în această situaţie e că bateria mare a maşinii era încărcată, având peste 80% de energie rămasă în ea, şi tocmai din acest motiv youtuber-ul norvegian crede că e vorba de o problemă a maşinii sale, nu a modelului. Pentru că în mod normal, softul Tesla e prevăzut să pornească periodic pentru încălzirea bateriei, dar şi pentru încărcarea bateriei de voltaj mic, care la Tesla e de 16 volţi. Astfel, Tesla e concepută să nu permită descărcarea acelei baterii de voltaj mic, spre deosebire de mulţi alţi producători, care nu fac asta şi maşinile cărora sunt mai vulnerabile la frig.
Totuşi, ceilalţi producători folosesc baterii obişnuite 12 de volţi, ca şi la maşinile convenţionale, care rezistă mai mult timp la frig. Tesla foloseşte de mai mult timp baterii litiu-ion şi în acest rol auxiliar pentru sistemul de mic voltaj. Astfel, din câte se pare din experienţa unor asemenea probleme observate în Norvegia, în puţinele cazuri când proprietarii de Tesla îşi lasă maşinile pe vreme îndelungată la temperaturi mai joase de -15 grade, problema ar fi că şi acea baterie de 16 volţi vrea să se autoîncălzească uneori, la fel cum face şi bateria mare. Astfel, ea intră într-un regim de descărcare şi-şi ridică temperatura, în schimb pierde energie.
Cel mai probabil, aici ar fi trebuit ca energia să fie compensată din bateria mare, iar exemplarul youtuber-ului din Norvegia probabil a eşuat să facă asta. Există şi şansa că e o scăpare de algoritm la Tesla, în anumite condiţii când maşina a fost conectată iniţial la priză, apoi deconectată, şi nefiind conectată la încărcare, bateria mare n-a intervenit, deşi avea energie în ea. Cert e că în acest caz, bateria de 16 volţi s-a descărcat complet, în timp ce cea de 400 volţi a rămas aproape plină.
Iar asta a însemnat că maşina a trebuit readusă la viaţă în mod manual, cu intervenţii interesante în circuitul Tesla, apoi reconectarea bateriei mici. Când deja maşina a reînviat, reîncărcarea bateriei de 16 volţi pornise automat de la bateria mare, iar Tesla a înviat total.
E curios şi faptul că în regim de service, sistemul multimedia al Teslei arată toată schema circuitului de energie şi management termic, inclusiv pe la care componente trece să preia sau să predea căldură, şi cât e temperatura în fiecare punct de circuit. E în mod clar unul din cele mai avansate circuite din lume, dar totodată e interesant cât de clar e prezentat acest circuit pentru mecanici, pe display-ul maşinii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
113,149
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!