(VIDEO) Un norvegian arată cât de mult a degrada bateria unui VW e-up electric în timp de 10 ani şi doar 72.500 km parcurşi

28 Februarie 2024, 13:03
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice au evoluat atât de mult în tehnologii şi parametrii în ultimii 3-4 ani, încât cele care au împlinit deja 10 ani par adevărate modele arhaice, şi aproape că am uitat cu toţii ce autonomie mică ofereau pe atunci şi cât de stângace era uneori exploatarea lor. Totuşi, e curios întotdeauna să vedem cum şi-au păstrat acestea calităţile şi parametrii pe o perioadă mai îndelungată, or, asta face parte din lucrurile care sunt menţionate mai rar, şi anume că bateriile degradează în timp şi autonomia promisă iniţial scade treptat, odată cu trecerea anilor. Un youtuber din Norvegia a găsit un asemenea VW e-up electric, produs în 2014, şi a testat cât de mult i-a degradat bateria acestuia, timp de 10 ani, însă cu doar 72.500 km parcurşi până acum.
Dacă 10 ani pare o perioadă demnă deja, atunci 72.500 km parcurşi ar fi în mod normal o cifră foarte mică pe odometru, la care maşina ar trebui să manifeste calităţi similare sau foarte apropiate cu una nouă.
Ei bine, problema acestui model e că până şi iniţial, când era nou, capacitatea bateriei era una mică, de doar 16 kWh. Era una din primele maşini electrice din lume pe atunci, şi era derivată din up-ul obişnuit cu combustie, deci maşina era în esenţă o adaptare la propulsia electrică, nu un model conceput din start ca unul electric.
Ei bine, acum, cu bateria plină, maşina estimează cam 130 km de autonomie. Norvegianul a ieşit pe autostrăzi cu ea, menţinând o viteză de 95 km/h, mai mare decât miezul unde e-up e eficient, dar scopul era nu atingerea unei autonomii maxime, ci epuizarea bateriei şi încărcarea înapoi până la plin, pentru a vedea câţi kWh utilizabili mai oferă acum bateria, faţă de parametrii iniţiali.
Maşina e una care pierde autonomie şi imediat ce conectezi căldura în habitaclu, întrucât e foarte rudimentară şi la acest capitol. Aşa că, în condiţii de iarnă, la 95 km/h pe autostrăzi, după 38 km parcurşi bateria mai avea doar 50%. De altfel, temperatura exterioară era în jur de 0 grade Celsius, iar bateria nu are un sistem de management termic, aşa că ea avea circa 11 grade Celsius, căldură generată doar din pierderile de energie la descărcare.
În cele din urmă, maşina a ajuns la o staţie de încărcare cu 6%, după doar 66 km parcurşi. Consumul mediu a fost de 18,2 kWh/100 km, destul de mare pentru o asemenea maşină compactă. În schimb, bateria se încărca la putere maximă, deşi era rece, ajungând la 46 kW.
Măsurările energiei încărcate înapoi au arătat că bateria mai are 13,3 kWh capacitate netă din cei 16 kWh net iniţiali. Asta înseamnă o degradare de 16,9% a bateriei. E relativ bine dacă o raportăm la 10 ani, dar nu e tocmai încântător, dacă ne gândim că maşina a parcurs doar 72.500 km în toată istoria sa. Însă maşina asta, fiind un VW, are un paradox în nivelul de degradare al bateriei sale!
La 16,9% de capacitate pierdută, acest VW e-up din 2014 are o degradare mai mică decât un VW ID.4 de doar 2 ani şi 113 km parcurşi, testat de acelaşi norvegian acum o lună, deci o maşină mult mai nouă, bateria căruia pierduse 23% în doar 2 ani. O situaţie similară a fost constatată şi la un VW ID.3, care pierdute 6,3% în doar 2 ani şi doar 48 mii km parcurşi. Deci, cumva viteza de degradare a modelelor mai noi VW pare să fie mai mare decât a acestui model arhaic al aceleiaşi mărci!
Foto: Greutatea maşinii e de 1.300 kg, apropo

Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
10,269
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!