Chişinăul va avea un nou semafor în cea mai aglomerată intersecţie cu sens giratoriu din sectorul Râşcani, pentru că experimentul anterior a arătat rezultate excelente

5 Martie 2024, 09:17
Redacţia PiataAuto.md
Primăria Chişinău anunţă că a demarat lucrările pentru a instala un nou semafor pe strada Bogdan Voievod din Chişinău, în apropiere de intersecţia cu sens giratoriu cu strada Kiev şi Alecu Russo. Partea interesantă aici e că această decizie vine după un experiment anterior pe strada Kiev, în care a fost montat un semafor similar, la circa 50-70 metri de intersecţie, iar efectul acelui semafor a fost excelent în degajarea traficului anume datorită distanţei sale mai mari faţă de intersecţie. Aceeaşi reţetă va fi aplicată acum şi pe Bogdan Voievod.
Această intersecţie cu sens giratoriu e cea mai aglomerată din acest sector, întrucât aici se întâlnesc valuri de trafic din 3 sectoare diferite — Ciocana, Râşcani şi centru. Intersecţia a fost notoriu de aglomerată de vreo minim 10-15 ani încoace, poate şi mai mult. Iniţial, aici existau semafoare puse chiar în intersecţie, cu trei cicluri de funcţionare şi virări separate la stânga. Aglomeraţia era uriaşă.
Foto: Aşa arăta sensul giratoriu temporar, instalat în 2013

Apoi s-a încercat ideea unui sens giratoriu temporar, dar diametru foarte mic a acestui a tot creat situaţii de risc. Sa recurs apoi la o construcţie permanentă cu diametru mai mare şi benzi dedicate de virare la dreapta, care a mai îmbunătăţit lucrurile.
Foto: Intersecţia reorganizată ulterior, cu sens giratoriu permanent şi fără semafoare

Dar aglomeraţia persista şi, paradoxal, ea nu mai era cauzată de maşini, ci de pietonii care traversau trecerile din imediata apropiere a intersecţii, pe zebre nesemaforizate. Astfel, maşinile opreau şi uneori trebuiau să-şi caute momentul pentru a se strecura prin fluxurile de pietoni, iar problema era că la ieşirea de pe cerc dădeai direct în zebră şi oprindu-te să cedezi trecerea, blocai tot traficul, efectul transmiţându-se în lanţ.
Surprinzător, dar atunci când anul trecut a fost decisă instalarea unui semafor pentru pietoni şi amenajarea trecerii mai departe de intersecţie, pentru ca maşinile care opresc la semafor să nu blocheze intersecţia, situaţia s-a schimbat radical spre bine. Pietonii au fost mai în siguranţă, traficul a devenit brusc mai fluidizat.
Foto: Noul semafor instalat pe strada Kiev în septembrie 2023

Şi pentru că în sfârşit a fost găsită soluţia care funcţionează pentru toţi şi garantează siguranţă, ea va fi replicată şi pe altă stradă care derivă din aceeaşi intersecţie. Şi aici trecerea va fi amplasată la o distanţă similară faţă de intersecţie, va avea semafor şi va funcţiona într-un mod similar.
Este, deci, în sfârşit o acţiune logică, bazată pe o experienţă anterioară reuşită, care ar trebui să fie benefică pentru toţi, şi pietoni, şi şoferi, şi o mai bună amenajare a oraşului.
3
2,079
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!