În Moldova automobilele vor putea fi transcrise pe alt proprietar fără prezenţa obligatorie a maşinii, printr-o serie de simplificări la procedura de înmatriculare
21 Martie 2024, 10:20 Redacţia PiataAuto.md
Guvernul şi Agenţia de Servicii Publice din Moldova anunţă mai multe modificări la procedura de înmatriculare a automobilelor, unele dintre ele fiind logice şi reprezentând un pas firesc, altele părând să aibă ambiguităţi şi neclarităţi ca pot lăsa loc de interpretări.
În primul rând, se reduce numărul de acte fizice ce trebuie prezentate la înmatriculare, pentru că operatorii de la ASP vor putea verifica statutul juridic al maşinii şi toate asigurările şi taxele aferente pentru ea în sistemele informaţionale de stat, la starea curentă, fără a fi nevoie să ceară confirmări şi copii pe hârtie. Un fapt firesc şi admirabil, care trebuia demult implementat, deci.
În al doilea rând, un alt pas logic care era oarecum valabil şi până acum în mod teoretic, dar a obţinut şi precizări speciale în lege, este specificarea faptului că un contract de vânzare-cumpărare poate fi perfectat semnat şi digital, cu semnături electronice. Teoretic şi până acum semnătura digitală era echivalată cu cea olografă, dar pentru a exclude cazurile când un operator de la ghişeu ar fi cerut oricum totul semnat pe hârtie, a fost introdus acest punct în lege.
Odată cu el, s-a specificat şi faptul că procura, sau împuternicirea electronică, poate fi şi digitală pentru a transcrie maşina pe numele unui nou proprietar. Şi aici e exact aceeaşi situaţie în caz registrul de împuterniciri electronice MPower avea deja aceea putere juridică precum o procură pe hârtie semnată la notar, doar că acum a devenit expres specificat în lege.
Au fost modificate condiţionalităţile care permit înmatricularea unui automobil, fiind exclusă partea că transcrierea dreptului de proprietate implică neapărat şi prezentarea automobilului, însă la înmatriculare acesta oricum trebuie prezentat. Aceeaşi hotărâre de guvern nr. 1047/1999 specifică foarte vag în continuare delimitarea dintre noţiunile de transcriere — pe care o defineşte drept o înregistrare în sistem a dreptului e proprietare, iar înmatricularea e definită ca o operaţiune ce atestă că vehiculul poate circula pe drumurile publice. Prin urmare, e ambiguu dacă schimbarea proprietarului prin împuternicire de procură e considerată doar transcriere, sau înmatriculare, întrucât are loc eliberarea unui nou certificat de înmatriculare, chiar dacă e păstrată aceeaşi plăcuţă. Pentru că la înmatriculare legea spune în continuare că prezentarea şi inspectarea fizică a maşinii e obligatorie. Însă comunicatul guvernului anunţă totuşi că dreptul de proprietare asupra vehiculului va putea fi transmis fără prezentarea obligatorie a automobilului, conform noilor modificări, deci probabil există o interpretare în viziunea guvernului care permite asta, deşi repetăm că actul de modificare a acestei hotărâri lasă loc de interpretări şi neclarităţi.
La fel, la condiţiile de înmatriculare au fost lăsate în vigoare punctele că numărul motorului trebuie verificat şi trebuie să corespundă cu cel original şi cel indicat în certificat, deşi în repetate rânduri se vorbea de liberalizarea acestui aspect, prin care motorul putea fi tratat ca o piesă de schimb ce poate fi înlocuită. Însă legea mai specifică şi faptul că la transcriere numărul e verificat doar la cererea proprietarului. Teoretic, însă, un motor înlocuit pe o maşină poate fi înscris oficial într-un certificat de înmatriculare şi anumite proceduri stricte de corespundere şi omologare a motoarelor înlocuite sunt valabile în multe ţări.
Aşadar, unele modificări sunt, aşa cum spuneam, fireşti şi demult necesare, însă altele aduc formulări inexacte ce mai pot lăsa loc de interpretări. În condiţiile în care în Moldova atât de mult timp au fost admise tot soiul de vânzări mascate şi repetate prin procuri şi transcrieri, probabil ar fi nevoie de o lege mult mai simplă de interpretat şi mai clară pe aceste aspecte, a ceea ce e permis şi interzis, şi o descriere mai univocă a procedurilor.