Lucid Motors primeşte încă 1 miliard de dolari investiţii din Arabia Saudită pentru a pune în producţie SUV-ul Gravity şi a continua să se dezvolte

30 Martie 2024, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
Lucid Motors e una din companiile cu cea mai admirabilă inginerie a maşinilor electrice din gamă, fiind un inovator în multe componente cheie înaintea multor altor producător de electrice din industrie. Dar până acum Lucid Motors n-a scos niciodată profit, iar vânzările au fost mult mai modeste decât notorietatea pe care a reuşit s-o aibă marca americană. De fapt, investiţiile constante în dezvoltare, construcţia unei noi fabrici şi crearea unui noi model au dus la situaţia în care în 2024 Lucid Motors a vândut doar 6.001 maşini, în creştere cu 37% faţă de 2022, însă a înregistrat pierderi în bilanţul final al anului de 2,83 miliarde dolari. Dacă e să raportăm la pierderile per maşină livrată în 2023, un calcul ce nu neapărat reflectă profitul sau pierderea în producţia propriu-zisă a maşinilor, Lucid a generat pierderi de 471.588 dolari per automobil vândut! Ei bine, acum Lucid are parte de încă 1 miliard de dolari de investiţi
Aceste investiţii sunt menite să suplinească rezerva de bani de circa 4,7 miliarde pe care o are compania şi să finanţeze plasarea în producţie a SUV-ului Gravity, dezvăluit la sfârşitul anului trecut. Investiţia de 1 miliard vine din Araba Saudită, de la Fondul Public de Investiţii al acestei ţări, deci vorbim efectiv de banii statului saudit.
Sursa investiţiei nu e deloc surprinzătoare, întrucât acest fond suveran al Arabiei Saudite deţine deja circa 60% din acţiunile Lucid Motors, ceea ce face efectiv această companie inovatoare cu sediul în SUA drept una cu acţionariat majoritar de stat, doar că al statului saudit. Iar acum cota acţiunilor deţinute de saudiţi se va mări, întrucât investiţiile vor fi făcute printr-o emisie suplimentară de acţiuni, pe care o poate cumpăra doar fondul suveran saudit, fără ca ceilalţi acţionari să participe.
Anume faptul că fondul suveran saudit deţine pachetul majoritar la Lucid Motors a determinat decizia acestei companii de a fi primul producător auto din lume care a anunţat, apoi a şi construit o fabrică în Arabia Saudită, în oraşul industrial KAEC. Acolo maşinile sunt fabricate deocamdată din kit-uri pre-asamblate în SUA, însă în timp vor avea mai multe procese făcute local.
Foto: Fabrica Lucid din Arabia Saudită

În schimbul construirii acestei fabrici în Arabia Saudită şi a transferării de know-how şi tehnologie în ea, statul saudit le-a garantat celor de la Lucid 50.000 maşini cumpărate pentru flotele guvernamentale cu opţiunea a încă 50.000, dar şi 0% TVA, 0% taxe de import, şi un impozit pe profit de doar 5%.
Aşa că Lucid are toate condiţiile fertile de a creşte şi înflori în Arabia Saudită, iar acum, cu încă 1 miliard obţinut din aceeaşi ţară, va trebui să pună în producţie SUV-ul Gravity şi acolo.
0
4,676
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!