(VIDEO) Cum are loc transformarea unui camion Scania cu cabină obişnuită într-unul cu capotă
31 Martie 2024, 14:37 Redacţia PiataAuto.md
Astăzi în Europa nu există niciun model de camion de serie, din formulă de cap tractor plus remorcă, care ar veni cu o configuraţie cu capotă în faţă şi cabină deplasată ceva mai în spate. Există camioane precum Zetros de la Mercedes, dar acelea sunt modele pentru destinaţii speciale, nu pentru călătoriile lungi de autostrăzi. Însă în Olanda există o companie, pe nume Vlastuin, principala specializare a căreia e să modifice camioanele actuale din formula standard în care acestea ies din fabrică într-unul cu capotă.
Creaţiile Vlastuin sunt de obicei foarte populare pe la show-urile şi expoziţiile de camioane, întrucât atrag inevitabil atenţia, iar proprietarii care să încumetă să recurgă la asemenea modificări alocă de obicei şi un buget suplimentar pentru personalizări avansate.
Motivul principal pentru care asemenea camioane nu mai sunt produse în Europa vine din limitările de lungime totală, iar cei care aleg să-şi modifice astfel camioanele de obicei au ajuns la o etapă în care pot să opereze cu remorci mai scurte, ducând transporturi mai speciale sau având luxul de a alege deja doar transporturile pe care le vor, fără a fi în goană după toţi banii.
Ei bine, puţini ştiu, dar asemenea transformări ale unui camion dintr-unul cu cabină obişnuită într-unul cu cabină cu capotă nu sunt atât de sofisticate precum s-ar crede, pentru că înşişi producătorii proiectează cabinele modular, ca să poată face adaptări similare. Spre exemplu, la Volvo modelul FH din Europa, fără capotă, şi VNL din SUA, cu capotă, au aceeaşi celulă de bază a cabinei, ea fiind prevăzută pentru două poziţii de amplasare, iar în cazul lui VNL fiind prevăzută şi anexarea structurii cu capotă.
Cam aşa se întâmplă şi cu celula cabinei Scania, iar cei de Vlastuin trebuie să decoperteze cabina până la structură şi apoi s-o mute în noua poziţie, după care să instaleze în faţă componentele zonei de capotă, care sunt proiectate şi produse de ei. Desigur, trebuie făcute adaptări la coloana de direcţie, pedale, dar în esenţă, toate elementele-cheie de condus şi de siguranţă rămân cele originale din uzină.
Apropo, mulţi dintre cei care comandă modificări la camioane Scania la Vlastuin, optează pentru renumitul motor V8 al suedezilor, iar astfel pot comanda şi un sistem nou de eşapament de la Vlastuin, care să fie silenţios în mod normal, dar în unele cazuri, la apăsarea unui buton care deschide o valvă suplimentară, eşapamentul va pune frumos în evidenţă sunetul V8.
Şi, apropo, camionul final are toate certificările europene necesare, e Euro 6 şi poate operat în regim normal pe drumurile publice. Doar experienţa pentru cel din cabină e foarte specială, pentru că astfel de transformări sunt întotdeauna făcute din pasiune.
Vezi mai jos un video din atelierul celor de la Vlastuin, care arată cum are loc transformarea acestor camioane. Video-ul e în neerlandeză, dar are subtitre în engleză.