(VIDEO) Podul Eshima Ohashi din Japonia marchează 20 de ani de iluzii optice prin care pare că maşinile urcă şi coboară aproape vertical pe el
31 Martie 2024, 17:42 Redacţia PiataAuto.md
Podul Eshima Ohashi din Japonia împlineşte 20 de ani de când a fost finalizat şi serveşte conexiunilor de trafic din prefecturile Shimane şi Tottori. Dar totodată se împlinesc şi 20 de ani de iluzii optice care nu încetează să fascineze toţi trecătorii şi localnicii, or, podul e construit într-un asemenea mod încât pare că maşinile urcă şi coboară aproape vertical pe el, la capetele lui. E un fenomen curios, dar pentru toate există o explicaţie.
Construcţia podului a început în 1997 şi a durat până în 2004, când acesta a fost inaugurat. Şi imediat după inaugurare localnicii şi vizitatorii au observat iluzia bizară că, atunci când a privit din lateral, în direcţia traseului său circulabil, podul lasă impresia că maşinile coboară de el ca şi cum ar face pe un escalator dintr-un mall.
Senzaţia de maşini pe escalator e accentuată şi de faptul că maşinile par să coboare la un unghi mare al drumului, însă poziţia lor propriu-zisă pare cât se poate de orizontală, aproape de neclintit, exact cum stau şi scările unui escalator în timp de rulează.
Paradoxul e că acele segmente de drum de la capetele podului au o anumită declivitate, însă ea nu e nicidecum exagerată sau apropiată de vertical. Segmentul din Shimane are un gradient de 6,1%, iar cel din Tottori — de 5,1%.
Şi adevărul e că podul e ceva mai înalt decât de podurile obişnuite de acest tip, având 45 metri înălţime, pentru a putea lăsa navele de pe lacul Nakaumi să treacă sub el. Anume această înălţime neobişnuit de mare, face ca din anumite ughiuri să fie percepută doar ea, dar nu şi adâncimea drumui care urcă spre partea superioară a podului. Privit din unghi drept, această parte a podului e percepută de creier aproape ca o imagine 2D, ceea ce face imposibilă sesizarea ei, iar astfel creierul o percepe sub forma cea mai scurtă imaginabilă a unei legături maxim de abrupte. De fapt, podul de 1,7 kilometri lungime nu e exagerat de abrupt şi poate fi urcat şi coborât fără dificultăţi.
Podul e fost proiectat să facă faţă unor solicitări mult mai mare decât un pod de lungimea da, tocmai din cauza înălţimii mai mari şi traficului, fapt care-l expune la forţe mult mai mari, inclusiv în condiţii de cutremure în Japonia. Podul e construit practic integral din beton precomprimat cu ajutorul pretensionării armăturii, o tehnică folosită la construcţiile de la care se solicită cea mai mare durabilitate în timp şi nu e admisă apariţia vreunei nicio fisură, cum ar fi barajele de hidrocentrale sau podurile deosebit de mari.
De facto, la acest pod din Japonia firele de armătură au fost întinse prin acţionare a unor mecanisme hidraulice, fiind pretensionate cu exact forţa dorită, atunci când se turna betonul. Ulterior, armăturile sunt eliberate şi acea pretensionare iniţială le face ca acestea să aibă tendinţa constantă de a vrea să revină la lungimea iniţială, ceea ce asigură o forţă constantă de comprimare a betonului şi de evitare a apariţiei fisurilor.
De asemenea, pentru a face faţă cutremurelor, punctele de conexiune ale structurii sale au aşa numite izolatoare, car sunt efectiv nişte zone de tampon ce pot amortiza şocurile undelor, menţinând structura integră.
La momentul construcţiei sale, se estima că podul Eshima Ohashi a costat până la 250-260 milioane de dolari, o sumă care era calificată drept foarte mare. Însă la doar câţi ani distanţă prefecturile din regiuni au anunţat că acesta şi-a răscumpărat investiţia prin legăturile economice mult mai strânse pe care le-a adus, prin oportunităţi şi chiar prin turism.
Iar o pate din turişti continuă până în prezent să vină pentru a se convinge pe viu de iluzia optică.
Vezi mai jos şi un video cu podul Eshima Ohashi, filmat mai mult timp în urmă.