(VIDEO) Rivian a lansat R2, R3 şi R3X, trei noi modele electrice mai compacte, care vor asigura un salt major pentru marca americană

8 Martie 2024, 10:29
Redacţia PiataAuto.md
Rivian e un producător născut din start ca unul specializat în maşini electrice, dar până acum vânzările nu erau nici măcar de ordinul sutelor de mii, deşi există un respect unanim pentru ingineria şi abordarea acestui producător. Două modele identice tehnic între ele — R1T şi R1S — formau gama de până acum a celor de la Rivian. Acum câteva ore, însă, Rivian a lansat tocmai 3 modele noi — R2, R3 şi R3X, care vor asigura un salt major la următorul nivel de scalare pentru marca americană.
Într-un sistem de denumiri cotraintuitiv, la Rivian cu cât mai mare e cifra din numele modelului, cu atât mai mic e modelul. R1S şi R1T sunt un SUV şi un pick-up de dimensiuni mari. Noul R2 e un SUV de talie medie, iar R3 şi R3X sunt crossover-e ceva mai mici, construite pe aceeaşi platformă ca şi R2, şi cu siluete mai apropiate de ideea de SUV coupe. R3X, apropo, e versiunea de performanţă a lui R3, ca un soi de M3 pentru Seria 3.
Designul noilor modele e identic în elementele de bază cu familia R1 şi pentru mulţi va fi greu de distins între modelele mărcii, decât după dimensiuni şi siluete. Dar asta e parte din filosofia Rivian de a apropia modelele între ele ca design şi de a încerca să-l treacă într-o zonă atemporală, imună la trecerea timpului, cum se întâmplă şi la Tesla.
Ei bine, întrucât cele 3 modele noi sunt create pe o singură platformă, există multe lucruri comune între ele la partea tehnică. Spre exemplu, toate modelele vor oferi opţiunea a două baterii dintre care se poate opta. Bateria va utiliza celule noi, numite 4695, ceea ce înseamnă că Rivian a urmat calea Tesla în a crea baterii cu celule mult mai mari, fiind nevoie de mai puţine într-o baterie şi economisindu-se la cost, totodată asigurându-se o performanţă excelentă la putere maximă pe perioade mai îndelungată. Celulele din bateria Tesla au numele de 4680, ceea ce înseamnă 46 mm în diametru şi 80 în înălţimea cilindrului fiecărei celule. La Rivian, putem deduce că 4695 înseamnă aceeaşi 46 cm în diametru, dar 95 mm în înălţime. Deci, un salt imens faţă de celulele de 21 mm diametru pe care le avea Rivian până acum, iar asta va reduce substanţial costurile de producţie.
Noua baterie, în varianta mai amare, le va asigura noilor modele peste 480 km autonomie şi va fi capabilă de încărcare ultra-rapidă, având nevoi de 30 minute pentru o încărcare de la 10 la 80%.
Noile modele vor avea versiuni cu un singur motor şi tracţiune spate, cu două motoare şi tracţiune integrală, dar şi versiuni cu 3 motoare, dintre care 2 vor propulsa puntea spate. Această versiune va asigura accelerări de la 0 la 60 mph (96 km/h) de sub 3 secunde.
Foto: Rivian R3

Valorile exacte de putere nu sunt deocamdată confirmate, dar estimările arată circa 300 CP pentru versiunea cu un singur motor şi până la 750 CP pentru cea cu 3 motoare.
Foto: Rivian R3

Rivian R3X, apropo, nu e neapărat mai puternic cu mult decât R3, dar e mai scurt, cu o geometrie mai bună şi e echipat mai mult pentru offroad, ca o versiune de raliu a lui R3. Sună incitant, deci!
Foto: Rivian R3X

Şi mai intrigant e preţul, însă. Rivian R2 va începe de la 45.000 dolari, concurând cu Tesla Model Y direct! Iar asta înseamnă deja un potenţial imens de vânzări. Preţurile pentru R3 şi R3X n-au fost anunţate, dar R3 ar trebui să fie un pic mai accesibil decât R2.
Vezi mai jos şi video-ul din momentul dezvăluirii celor 3 modele de astă noapte.
2
1,475
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!